Az Atalanta történetének legnagyobb mérkőzésére került sor február 19-én a milánói San Siro-ban. A Bajnokok Ligájában a spanyol Valencia csapatával mérkőztek Ilicicék, és Bergamo lakosságának harmada zarándokolt el a stadionba, hogy kedvenc csapatának szurkoljon – idézi a magyarhang.org az AP hírügynökséget.

A „zéró mérkőzés”

Több mint egy hónappal később szakértők erre a február 19-i meccsre is gondolnak, amikor az okokat kutatják, hogy miért az észak-itáliai Bergamo lett az olasz járvány epicentruma. Ez megmagyarázná azt is, hogyan fertőződött meg a Valencia stábjának 35 százaléka.

A helyi média a „zéró páciens” mintájára már csak „zéró mérkőzésnek” hívja a meccset, amelyet két nappal azelőtt játszottak, hogy az első észak-olaszországi koronavírus-fertőzést bejelentették. Megdöbbentő, hogy ezt követően a Serie A-ban még tíz mérkőzést rendeztek tömött lelátók előtt, összesen 250 ezer szurkolóval.

Tömött buszok, vonatok, lelátók

– Ha igaz, hogy a koronavírus már januárban is jelen volt Európában, akkor nagyon is elképzelhető, hogy a 40 ezer bergamói szurkoló között indult meg a fertőzés a stadionban – jelentette ki Giorgo Gori bergamói polgármester Facebook-posztjában. Az Atalanta 4-1-re nyert, és az egymás hegyén-hátán ugráló, ölelkező szurkolóknak bőven volt esélyük a vírus továbbadására. Ráadásul jó részük tömött buszokkal és vonatokkal érkezett a helyszínre, a Milanótól 60 kilométerre fekvő Bergamóból.
– Ez valóságos biológiai bombának bizonyult – véli Fabiano di Marco, a bergamói kórház tüdőgyógyász főorvosa.

Továbbra is Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, szerdán estig már csaknem 70 ezer fertőzöttet regisztráltak az országban és összesen 6820 hunytak el. Talán némi bizakodásra adhat okot, hogy az újonnan diagnosztizált betegek száma – ha kis mértékben is, – de öt napja csökken.

Koronavírus: Újabb magyar szurkolótábor lépett, a fertőzött Maldini az Instagramon jelentkezett be – minden hír a járványról!