Az exkluzívan a Liverpoolal foglalkozó portál, a thisisanfield.com készített összeállítást a Liverpool-Atlético Madrid BL-visszavágó előtt, mintegy múltidézést tartva a Vörösök szurkolóinak arról, miért kell óvatosnak lennie kedvenc csapatuknak a szerdai mérkőzés előtt.

Mint ismeretes, a Pool 1-0-ra kikapott Spanyolországban, és bár a drukkerek ellen ellenére bizakodóak, elsősorban amiatt, hogy az Anfielden 2018 szeptembere óta nem veszített tétmeccset az angol bajnoki cím legnagyobb esélyese, ám a portál szerint nem szállhat el senki a kiváló hazai mérleg miatt.

Rámutatnak, hogy 1968-ban volt hasonló helyzetben a Liverpool, amikor szinte verhetetlen csapatként várta a Ferencváros elleni mérkőzést az akkori Vásárvárosok Kupájában (a mai Európa Liga egyik előd-sorozatában), a legendás Bill Shankly vezetése mellett. Az Anfielden akkor majd 50 ezer drukker segítette volna biztosnak vélt győzelemhez az angol csapatot, ráadásul a Fradinál a világklasszis Albert Flórián és az állandó kezdőkapus, Géczi István is hiányzott. A zöld-fehérek egyébként az Atléticóhoz hasonlóan 1-0-s előnnyel érkeztek Liverpoolba.

Ennek ellenére a Ferencváros valósággal sokkolta a korszak egyik sztárcsapatát a mindössze 18 éves Branikovits László győztes találatával (“a You’ll Never Walk Alone is elhallgatott a gólnál” – írja a portál). A csapatok dolgát ráadásul a havas pályaviszonyok is nehezítették, a lap szerint ugyanakkor ez a legendás találkozó az egyik példa arra, miért nem mehet biztosra a Pool a szerdai BL-továbbjutást illetően.

“Amikor a Liverpool szerdán összecsap az Atléticóval az Anfielden, a Ferencváros-mérkőzés történelemleckeként jó, ha megvan a fejekben. Az Atlético azért nem egy európai óriás, épp ahogy a Ferencváros sem volt az a ’60-as években” – írják.

1968. január 9.: VVK-nyolcaddöntő, visszavágó:

Liverpool – Ferencváros 0-1 (Branikovits 20.)

Anfield, 46 892 néző

Liverpool: Lawrence – Lawler, Yeats, Smith, Byrne – Hunt, Hughes – Callaghan, Strong, St. John, Thompson

FTC: Takács – Novák, Páncsics, Szűcs, Havasi – Juhász, Rákosi – Szőke, Varga, Branikovits, Katona