Djurgarden súlyos veresége: “Nem vészes”

A Göteborgs-Posten napilap jellemzése szerint a szerdai nap nem a Djurgarden estéje volt Budapesten. Mint írják, nem játszottak jól, de nem is alakítottak ki lehetőségeket, ami veszélyeztette volna a magyar bajnokot. Az egyéni hibákat megbüntették.

– Nem dolgoztunk ki sok lehetőséget és nem is szereztünk gólokat. A mérkőzés nagy részében náluk volt a labda, mi csak nyomoztuk azt. Amikor átálltunk támadójátékra, nem értettük meg egymást. Ma (szerdán – a szerk.) nem voltunk veszélyesek, sajnos – mondta a Djurgarden korábbi svéd válogatott védője, Erik Berg, akit telefonon értek utol. A 31 éves bekk nehéz és unalmas útnak nevezte a Bajnokok Ligája selejtezőjét. Emellett rámutatott arra, hogy védelmi hibákból kapták a két gólt

Pontosan a védelmünk szempontjából meglehetősen biztonságban éreztük magunkat. Aztán vannak olyan egyéni megoldások, amelyek miatt két gólt szerez az ellenfél – jelentette ki Berg, majd hozzátette: a következő svéd bajnokira koncentrálnak, illetve megpróbálnak jövőre jobb rajtot venni az európai kupaporondon, és ennek érdekében mindent megtesznek.

Még megvan az esélyünk arra, hogy szerepelhessünk Európában. Mindent meg kell tennünk azért, hogy megragadjuk ezt az esélyt.

Az újságíró kiemelte, a Ferencváros, amely tavaly az Európa Ligában játszott, egyértelműen a favorit volt a mérkőzés előtt. A Djurgarden jobban kezdte a második félidőt sebességben, nagyobb nyomást helyezett a házigazdára, ami reményt adott a svédeknek.

“A Djurgarden BL-álma azonnal összetört”

A stockholmi székhelyű, Aftonbladet című esti lap megjegyezte, a Djurgarden idén először tesztelt három középpályást a Ferencváros elleni BL-selejtezőn. Soha nem álltak közel a magyar bajnok veszélyeztetéséhez, Thomas Lagerlöf edző nem volt teljesen biztos abban, hogy a kidolgozott taktika helyes volt.

Ha négy hátvéddel a sorainkban állunk fel, akkor 3-0 lett volna 25 perc alatt. Nagyon kemény teljesítményt kellett nyújtanunk, viszonylag jól játszottunk, azonban néhány játékos kevés extra dolgot mutatott – jelentette ki a tréner, aki úgy gondolja, nagyon könnyelmű gólt kaptak az első félidőben.

A cikk szerzője megemlítette, Bratveit kapusnak sokat kellett dolgoznia, hogy ne kapjon több gólt csapata. A 87. percben a Vargával való ütközés után vérző sebe sokatmondó kép volt az estéről.

A másik esti lap, az Expressen a mérkőzés összefoglalója mellett kritikus volt a Djurgarden teljesítményével. A svéd bajnok játékosai vakon bámultak előre a kissé meglepő formációváltás után, amelyet Kim Bergstrand és Thomas Lagerlöf edzőpáros hajtott végre. Három középpályás (Une Larsson-Nyholm-Berg) játszott Ulvestad, Karlström és Edwards mögött. Elől Kujovic és Emmanuel Banda lett volna – utóbbi tizenhét különböző pozícióban játszott.

A szerző szerint a Djurgarden játékosai hanyagok, riadt tekintetűek és koncentrálatlanok voltak, akik az első félidőben küzdöttek a Ferencváros ellen, amely első ránézésre gyenge ellenfélnek tűnt, majd magabiztos lett, kihasználta a hibákat és játékba lendült.

A házigazda vezető gólja távolról született, amely megnehezítette a Djurgarden esélyeit. Kiemelte, a mérkőzés úgy kezdődött, mintha a svéd bajnok tükörbe nézett volna, de amikor nyomást kellett helyezni az ellenfélre, akkor a Ferencváros változtatott. A három középpályás ellenére rés nyílt a védelmen, és Boli passza után Tokmac könnyedén szerzett gólt. Ők ketten terrorizálták a Djurgardent, amely nem tudott egyetlen gólt szerezni a hátránya csökkentésére, és Ulvestad kétségbeesett kiáltása nyomán búcsút intettek a Bajnokok Ligájának.

Öt védővel játszottunk, kissé nehezen mozogtunk. Nehéz úgy játszani, ha még nem játszottunk együtt. Természetesen szomorú vagyok a végeredmény miatt – kesergett a lefújás után Jesper Nyholm, aki hozzátette, a csapatnak még nem volt ideje ebben a játékrendszerben edzenie.

Közvetlenül nem edzettünk még így, de megkaptuk az utasításokat, megtesszük azt, amit az edzőink kérnek. Megpróbáltunk másban előrelépni, de nem sikerült, rendkívül sok teret hagytunk szabadon. A második gól előtt azt hittem közel vagyok Tokmachoz, ám a semmiből megláttam Berg és köztem. Azt sem tudom, hogy került oda. Ez egy nagyon könnyelmű gól volt, ezért a védelmet terheli a felelősség.

Botka a Djurgarden legyőzéséről: “Most már nem örülnek annyira, hogy minket kaptak a sorsolásnál”