Tottenham – Ajax 0-1 (van de Beek 15.)

I. félidő

Viszonylag nagy tempóban telt a mérkőzés első öt perce, azonban ez idő alatt a Tottenham és az Ajax nem dolgozott ki jelentős helyzetet. Kezdetben a Tottenham próbált meg nyomást gyakorolni az Ajaxra, ami valamennyire is sikerült, de később a hollandok vették át az irányítást.

Olyannyira, hogy a londoniak egy védelmi hibából hátrányba kerültek a 15. percben: Ziyech ugratta ki Donny van de Beek-et, aki kapura fordulás után hét méterről egyből tüzelt, és jobbal higgadtan kilőtte a hosszút – Lloris tehetetlen volt. Egy darabig videóztak les miatt, de a videóbíró megadta a találatot (0-1).

A folytatásban a Tottenham alig lépte át a felezővonalat, majd a 24. percben kis híján kétgólosra is nőhetett volna az Ajax előnye: Tagliafico játszott össze Tadiccsal, majd 22 éves van de Beek elé került a labda, aki az üres kapura érkező Neres helyett Llorisba lőtte a labdát. Két perccel később a Tottenham felébredt a bekapott gól okozta sokkból: Trippier szabadrúgásából Llorente fejelhetett, de nem találta el a kaput.

A félidő hosszabbításában a Tottenham kétszer is az egyenlítés kapujában volt: előbb Trippier íveléséből Alderweireld bólintott a bal felső fölé, majd Sissoko hatalmas lökete a bal kapufa mellett zúgott el.

II. félidő

Fordulás után a Tottenham került rögtön helyzetbe. Llorente két csellel elfektette az Ajax védelmét, azonban nem tudta ellőni a labdát rendesen. Az Ajax láthatóan visszavett a tempóból, és az 50. percben ismét ziccerbe kerültek a hazaiak: Eriksen lövése után Moura fejelte le a labdát, Alli pedig kapura lőtt, de Onana magabiztosan hárított.

A 71. percben az Ajax komoly gólszerzési lehetőséget hagyott ki, miután Trippier eladott labdájára Tadic csapott le és lőtt kapura, azonban a lövését blokkolta Alderweireld.

A hátralévő időben a Tottenham becsülettel küzdött az egyenlítésért, míg az Ajax a második gólért. Utóbbi majdnem összejött, ugyanis egy tetszetős kontratámadás során Tadic passzolt önzetlenül Neresnek, aki a hosszú alsó sarkot vette célba, ám a kapufa tövét találta el.

Több találat nem esett, így az Ajax egygólos előnyről várja az egy hét múlva esedékes, május 8-i visszavágót, amelyet Amszterdamban rendeznek.

Összefoglaló