Döntésük megváltoztatására szólította fel a Szuperliga 12 alapító klubját Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke a szervezet keddi kongresszusán. A szlovén sportvezető a három-három olasz és spanyol egyesület mellett kiváltképpen a hat angol klubhoz szólt, élesen bírálva az amerikai milliárdosokból, arab sejkekből és orosz oligarchákból álló tulajdonosi körüket.

“Uraim, hatalmas hibát követtek el. Egyesek azt fogják mondani, hogy ez kapzsiság, mások megvető arroganciát és az angol futballkultúra semmibevételét fogják emlegetni. De ez nem számít. Ami számít, hogy még van idő meggondolni magukat. Mindenki követhet el hibákat” – fogalmazott Ceferin, aki arra kérte az érintetteket, hogy az angol szurkolók iránti tiszteletből forduljanak vissza. “Térjenek észhez! Nem a futball iránti szeretet miatt, mert azzal nem rendelkeznek” – tette hozzá. Ceferin egy Tottenham Hotspur-szurkolótól kapott emailből is idézett a beszéde során. “Ha elolvassák ezt az emailt, közel állnak majd a síráshoz” – jelentette ki a sportvezető, aki úgy zárta szavait, hogy ezt a meccset nem veszíthetik el.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke kiállt az európai szövetség (UEFA) mellett a hétfőn bejelentett Európai Szuperligával (ESL) szemben.

“Ha egyesek úgy döntenek, hogy saját útjukat járják, akkor választásuk következményeivel együtt kell élniük. Vállalniuk kell a felelősséget a döntéseikért. Nem lehet félig bent, félig kint lenni, ennek abszolút világosnak kell lennie mindenki számára” – jelentette ki a sportág elsőszámú irányítója az UEFA keddi kongresszusán, amelyet a svájci Montreaux-ban tartanak. Infantino, aki korábban az UEFA főtitkára volt, megerősítette, hogy a FIFA elutasítja a Szuperligát, egyúttal teljes támogatásáról biztosította az UEFA-t.

A húszcsapatosra tervezett Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City -, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – sztárklub hozta létre. A tervek szerint az új versenysorozatnak 15 állandó tagja lenne. A hétfői bejelentés heves ellenreakciókat és bírálatokat váltott ki politikai szinten is, az UEFA pedig jelezte, hogy eltiltják a válogatottól a Szuperligában játszókat. (MTI)

A Liverpool sztárja is nekiment a Szuperligának: “Remélhetőleg nem jön létre ez a sorozat”