A PSG-vel és a Lyonnal francia bajnok tréner 1998 és 2004 között ült a Liverpool kispadján és bár a bajnoki átkot neki sem sikerült megtörnie (ez csak idén sikerült végül Jürgen Kloppnak), FA-kupát és UEFA-kupát is nyert a Vörösökkel, utóbbi 17 év után az első nemzetközi trófeája volt a Mersey-parti klubnak.

2001-ben triplázott az együttessel, hiszen a Ligakupát is behúzta, és ebben az évben vezette vissza a klubot a BL-be is.

Gérard Houllier éveken át a Red Bulls globális futballigazgatója volt, korábban, 1992 és 1993 között pedig a francia válogatottat is irányíthatta. Legutóbbi klubedzői állását az Aston Villánál töltötte be a 2010/2011-es idényben.

Houllier halálát sajtóhírek szerint szívproblémája okozta, amely már 2001-ben is kis híján az életébe került, akkor egy Liverpool-Leeds meccsen, az oldalvonal mellett lett rosszul és szívműtétet kellett végrehajtani rajta. A L’Equipe információi szerint ezúttal is operációra szorult a kiváló francia szakember Párizsban, a műtétet követően azonban életét veszítette.

Nyugodjék békében.