Katrien Meire, a másodosztályú Sheffield Wednesday belga ügyvezetője a Charlton Athleticnél kóstolt bele először az angol futballvilágba, de nem sok pozitív tapaszlatot szerzett.

A jelenleg 34 éves, jogász végzettségű klubvezetőnő Roland Duchatelet (az Újpest-tulajdonos, Roderick Duchatelet édesapja) felkérésére és “meghosszabbított kezeként” került az Újpesttel egy hálózatba tartozó londoni klubhoz, ahol 13 hónapot töltött el. Végül 2017 végén távozott onnan, nem a legjobb szájízzel, az ő munkájára és megítélésére is rányomta a bélyegét a Charlton klubvezetésének és a szurkolóknak a finoman szólva is hűvös viszonya. Erről nyilatkozott a Telegraph c. brit napilapnak.

– Hallottam, olvastam akkoriban, miket mondanak rólam a Charlton drukkerei, hogy tudják, hol szállok fel a vonatra munkába menet, és hogy majd belöknek a szerelvény alá…így amikor a pályaudvaron vártam, mindig azt figyeltem, kik vannak körülöttem. Sosem tudhatod, mikor futsz bele egy tényleg őrült emberbe.

A Sheffield Wednesday-nél más a helyzet, ha valaki átlép egy bizonyos határt, repül a stadionból. A Charltonnál a hasonló szurkolókból meg egyből mártírt csináltak. Emiatt is jöttem el, rájöttem, hogy bármit is csinálok vagy teszek, a fogadtatása ugyanaz lesz, semmi nem fog változni. Nem lenne pedig szabad, hogy bárkit is zaklassanak, legyen az játékos, szurkoló vagy ügyvezető, ez nem lehet a futballkultúra része. 

Meire azt a kritikát viszont már érti és elfogadja, hogy a drukkereknek az is bajuk volt vele, hogy nem szurkolóknak, hanem vásárlóknak, ügyfeleknek tekintette őket.

Már látom, miért volt ez frusztráló a szurkolók számára. Az elején naivan jelentettem ki dolgokat, Belgiumban felnőve és a futballal megismerkedve egészen másfajta hozzáállást tapasztaltam, Angliában egészen mást jelent szurkolónak lenni. Ezt meg kellett itt tanulnom. A Charltonnál az elején az is gondot jelentett, hogy az edzők Nagy Britannián kívülről érkeztek, de a játékosok egy részének sem volt tapasztalata az itteni futballban. Már látom, milyen fontos, hogy egy angol klubnak zömében brit játékosai legyenek, egészen más mentalistást képviselnek az itteni futballisták – tette hozzá a belga klubvezető.

Duchatelet: “Nincs túl sok időm a többi klubunknál sem” – megtörte a csendet a belga üzletember