A német szövetség (DFB) pénteken közölte: egyetért a 48 éves jogász szándékával, hogy fejlesszék a párbeszédet a nemzeti szövetségekkel, a ligákkal és a klubokkal, illetve fokozottabban vegyék figyelembe ezek érdekeit. Szintén támogatandónak tartja a DFB Ceferinnek a jobb átláthatóságra, valamint a korrupció elleni hatékonyabb küzdelemre vonatkozó törekvését.

A francia szövetség (FFF) azért áll mögé, mert programja szerint a nemzeti szövetségek közötti kapcsolatok javítására törekszik, ugyanakkor folytonosságot is képvisel az UEFA-nak az elmúlt évekbeli irányvonalával, elkötelezett a labdarúgás fejlesztése mellett.

Az elnöki tisztségért Ceferin, valamint a spanyol Angel María Villar, az UEFA jelenlegi első alelnöke és Michael van Praag, a holland szövetség elnöke száll harcba. A magyar szövetség (MLSZ) hétfőn közölte, hogy mindhárom jelöltet alkalmasnak tartja a poszt betöltésére, ám a jelenleg a szlovén szövetséget irányító Ceferinben „hosszabb távú megoldást is lát”.

A rendkívüli kongresszusra – melyet szeptemberi 14-én tartanak Athénban – azért van szükség, mert a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai biztossága decemberben Michel Platini UEFA-elnököt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A francia sportvezető májusban szóban lemondott posztjáról, később pedig jelezte, hogy mindezt a szeptemberi tisztújító kongresszuson hivatalossá is teszi majd – számolt be róla az MTI.