Az elnök a jövőben kisebb, de mégis jelentősebb, versenyképesebb, nagyobb egyensúllyal bíró labdarúgásra számít, amely “figyelmesebb lesz az igaz értékek iránt”.

A változásokat Gianni Infantino reformtervekkel igyekszik segíteni. Elképzelései között szerepel, hogy a klubok és a válogatottak érdekeit összehangolva a bajnoki szezonokban a mostaninál kevesebb válogatott hetet iktatnának be, viszont azok hosszabb ideig tartanának.

Az elnök legambiciózusabb projektjének tartják, hogy ötven válogatott és szerte a világban ötven klub kerüljön top szintre. A FIFA reményei szerint a fejlesztési programjaikon túl ezt segíti majd elő a 24 csapatos klubvilágbajnokság is, amelynek 2021-ben kellett volna elindulnia, de a világjárvány miatt elhalasztották.

“Szükségünk van ötven olyan csapatra, amely megnyerheti a klub-vb-t, nem csupán öt-hat európai esélyesre. És ebből az ötvenből is húsz lesz európai, ami kifejezetten jobbnak tűnik, mint a mai öt-hat” – mondta Infantino.

Bár a FIFA sokáig ellenezte a térségi alapon szerveződő bajnokságokat, év elején maga Infantino javasolta a Pánafrikai-liga létjogosultságát, amely helyi piacot és nagyobb bevételt jelentene. Ez pedig így együtt arra ösztönözné az afrikai játékosokat, hogy maradjanak a kontinensen, és ne költözzenek feltétlenül Európába.

A sportág szereplőit foglalkoztató ötletek között utalt az élvonalban érdekelt csapatok létszámának csökkentéséről, illetve ehhez részben kapcsolódóan a játékosok szezononkénti mérkőzésszámának korlátozásáról. Utóbbi bevezetésével a nagyobb klubok a jövőben is végig játszhatják az egész évet, részt vehetnek jövedelmező turnékon, csak az edzőnek jelentene külön feladatot a játékosok rotálása. (MTI)