Az oroszok tesznek az eltiltásra: Platinivel és Blatterrel rendeznek vb-t

Feltöltve: 2016, február 8 - 22:02 Frissítve: 2016, február 8 - 22:02

Az orosz sportminiszter szerint minden eseményen legálisan részt vehetnek, mivel fellebbeztek az eltiltás ellen - írja az MTI.

A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egyaránt eltiltott elnökét, Joseph Blattert és Michel Platinit meghívják a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter emlékeztetett, hogy a FIFA független etikai bizottsága a sportvezetőket nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, ám mindketten fellebbeztek, így álláspontja szerint minden eseményen legálisan részt vehetnek.

"Hogyan fordulhat elő az, hogy egy olyan egykori kiváló játékos, mint Michel Platini, nem mehet futballeseményekre? Meghívjuk őket, ebben semmi problémát nem látok, hiszen mi leszünk a házigazdák" - szögezte le Mutko.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Blattert korábban "nagyon elismert személynek" nevezte, aki sokat tett a labdarúgás globális fejlődéséért, elősegítette az országok és népek közötti együttműködést, amiért szerinte meg kellene kapnia a Nobel-békedíjat.

Blattert és Platinit azért tiltották el, mert Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.

A büntetés indoklásában "összeférhetetlenséget" és "hűtlen kezelést" említettek, és jelezték: a 2011-ben Blatter által Platininek utalt kifizetésnek "semmilyen jogalapja nem volt".

A 79 éves Blatter 1998 óta vezette a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig - aki a FIFA alelnöke is egyben - 2007 óta az UEFA-t, és egészen októberi eltiltásáig ő számított a február 26-ára kiírt FIFA-elnökválasztás esélyesének. (MTI)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON