Csányi: "4-5 olyan nevet tudnék mondani, akiből nemzetközi klasszis lehet" - a bajnokság újraindításáról, a tesztelésről és a regionális ligákról is nyilatkozott

Az MLSZ elnöke szerint a koronavírus-tesztek nagy költséget jelentenek, de az NB I-es és NB II-es kluboknak megtérülnek.
Csakfoci Admin 2020. április 30., csütörtök 19:58
Az MLSZ elnöke szerint a koronavírus-tesztek nagy költséget jelentenek, de az NB I-es és NB II-es kluboknak megtérülnek.
Szerző: Csakfoci Admin 2020. április 30., csütörtök 19:58

Az NB II is újraindulhat

- Az NB I-nek és az NB II-nek az újraindulására van esély, az amatőr bajnokságokra nem igazán. Mi is várjuk az állami szabályozást, mert minden attól függ - nem csak nálunk, hanem külföldön is -, a labdarúgó szövetség döntéseit a kormány járványügyi döntései határozzák meg. A szigorú feltételek, például, hogy tesztelni kell a meccsek előtt, betarthatók NB I-es és NB II-es mérkőzéseken. Olyan a pályák fizikai adottsága is, hogy mindent szabályt be tudjunk tartani.

A folytatás időpontjáról

- A Magyar Labdarúgó szövetség elnöksége már állást foglalt, hogy ha lehetőség lesz rá, akkor indulunk. Erről tájékoztattuk a klubok tulajdonosait is, hogy így készüljenek. A mi számításaink szerint május 23. és június 13. között el tudjuk kezdeni a bajnokságot és be is tudjuk fejezni június végére vagy július legelejére.

Az amatőr és utánpótlásmeccsekkel, például a Bozsik-programmal az a gond, hogy többszáz ember vesz részt rajtuk egyszerre, ráadásul ők márciusban kezdték volna a szezont, így annyi meccs van még hátra, hogy képtelenség, hogy befejeződjön.

A tesztelésekről

- A tesztelésnek nagyon magas költségei vannak. Ezek az NB I-ben, NB II-ben megtérülnek, hiszen bizonyos pénzeket csak akkor kapnak meg a szponzoroktól a csapatok, ha a bajnokság folytatódik.

Ezek az elmaradt és kifizetésre váró pénzek lefedik a tesztelés költségeit.

Az elején nyilván zárt kapus mérkőzésekre lesz szükség, bár zsúfoltak egyébként sem szoktak lenni a stadionok. Ilyen szempontból előrelátó volt a labdarúgó szövetség és úgy alakította a nézőszámot, hogy járványhelyzetben is kezelhető legyen - tette hozzá viccesen az elnök.

A regionális ligák ötletéről

- Eddig az UEFA ellenállt az ilyen regionális törekvéseknek. Nem akarták eljelentékteleníteni a hazai bajnokságokat, most viszont a környező országokban több klub nagyon nehéz helyzetbe került, így kétséges, hogy milyen formában tudják folytatni a bajnokságot. Idén még biztosan nem lesznek régiós bajnokságok, de én magam is felvetettem az UEFA-nál, hogy vizsgáljuk meg, hogy milyen lehetőségek vannak. Alap lenne például, hogy ha négy ország szerepel egy bajnokságban, akkor négy indulhasson a BL-selejtezőben, nyolc az EL-selejtezőben, plusz még a kupagyőztesek.

Nagyon sok kérdés van a sport részén is, de nyilván megnövekednének a költségek az utazások miatt is, de azt is meg kellene nézni, hogy kik azok a szponzorok, akik ezt támogatnák, tényleg többen lennének-e, és ez nem lenne-e hátrányos a magyar labdarúgásnak.

Én támogatom is meg nem is, mert még nem látom tisztán.

Az anyagi lehetőségek változásáról

- Nagyon sokat változott a foci: míg korábban egyesületekről beszéltünk, ma már a nyugati országokban megjelentek azok a befektetők, akik inkább üzletet látnak a futballban, mint sportot. A szponzorok egy része viszont (például a légitársaságok) nehéz helyzetbe kerültek. Ahogy Magyarországon is vannak túlfizetett labdarúgók, külföldön is vannak ilyenek, így mindenképpen lesz változás.

Azt látom, hogy a környező országok nagyobb nehézségekkel küzdenek, mint mi, így bízom benne, hogy a magyar foci erősebb lesz, és ha hozunk is légiósokat, akkor az ő színvonaluk is magasabb lesz, mint akik itt játszanak.

A klubok alkupozíciója is jobb lesz, mint régen, mert a játékosoknak nem lesz annyi lehetőségük választani.

A magyar válogatottról

- Május 11-én tárgyalja a válogatottak versenyeztetési bizottsága, hogy mi legyen a válogatottak versenysorozataival, illetve a felnőtt és U21-es jövő évi Európa-bajnoksággal.

Sok fiatal magyar tehetség van, 4-5 olyan nevet tudnék mondani, akiből nemzetközi klasszis lehet, de a magyar szurkolók nem ismerik, mert még nem az NB I-ben játszik.

A válogatott ki van szolgáltatva a klubfutballnak: milyen a bajnokság színvonala, milyen játékosokat nevelnek a klubok, illetve kikerülnek-e játékosok az európai színtérre? Ha mind megvalósul, akkor a válogatott kiválóan szerepel. Az MLSZ annyit tud tenni, hogy megpróbál jól választani szövetségi kapitányt, illetve megteremti a lehetőségét a válogatott zavartalan felkészüléshez. Bízom benne, hogy a magyar futball felfelé ívelő pályán van.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Tiszakécske
Edzőváltás
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően távozott a Tiszakécske éléről Kis Károly vezetőedző, utódja Balogh Pál lett.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
A Kecskeméti TE meghosszabbította Szabó Alex szerződését.
Soroksár
Szerződéshosszabbítás
Kékesi Alexander meghosszabbította nyáron lejáró szerződését, így újabb 2 évre kötelezte el magát Soroksárra.
Tovább az összes átigazoláshoz