Eb: "Franciaország garantálni tudja a biztonságot, képes megbirkózni a terrorral"

Feltöltve: 2016, március 27 - 22:30 Frissítve: 2016, március 27 - 22:38

Manuel Valls francia miniszterelnök ragaszkodik a szurkolói zónák kialakításához a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon. A kormányfő vasárnap a francia állami televízióban kifejtette: a novemberben Párizsban, illetve a kedden Brüsszelben történt terrortámadások ellenére szeretné, ha a drukkereknek nem kellene lemondaniuk a nyilvános meccsnézés lehetőségéről.

Akció: Csoportos utazás az Eb-re, belépővel és tengerparti nyaralással

"A legerősebb válasz a terroristáknak – a hírszerzési és biztonsági intézkedéseken kívül – az élet, hiszen ők az életet akarják elfojtani. Az Európa-bajnokságot meg kell tartani, és meg is fogjuk tartani" - szögezte le a miniszterelnök.

Valls várakozásai szerint 7-8 millió szurkoló nézi majd a városközpontok különösen veszélyeztetettnek számító közterületein, parkokban elhelyezett óriáskivetítőkön a mérkőzéseket, ezért fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség a hatóságok részéről.

Hozzátette: mivel zárt, körbekerített területekről van szó, garantálható a zónák biztonsága azokkal az eszközökkel és módszerekkel, amelyeket a stadionokon belül is használnak. A szervezőbizottság korábbi közlése szerint 15 százalékkal növelték a torna biztonsági költségeit.

A belügyminisztérium szigorú ellenőrzést tervez a szurkolói zónák bejáratainál, tilos lesz például fémtárgyakat, nagy csomagokat bevinni.

"Franciaország garantálni tudja az emberek biztonságát, és képes megbirkózni a terrorfenyegetettséggel" - mondta Manuel Valls.

A tervek szerint az Európa-bajnokság mind a tíz városában kialakítanak egy-egy szurkolói zónát, amely egy hónapon keresztül minden nap nyitva lesz majd.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben a terroristák a párizsi Stade de France-ban akartak robbantani a Franciaország–Németország barátságos mérkőzésen – de végül nem jutottak be a stadionba –, ezért biztonsági övezetet alakítanak ki minden aréna körül.

Az interjúban ismét szóba került a zárt kapus meccsek lehetősége. Valls kifejtette, hogy a mostani rendkívüli helyzetben meg kell vizsgálni az összes eshetőséget, de alapvetően továbbra sincs napirenden, hogy nézők nélkül játsszanak a csapatok.

A miniszterelnök szerdán kizárta annak lehetőségét, hogy töröljék az Európa-bajnokságot, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a tavaly év végi klímacsúcs párizsi megrendezésével országa már bizonyította, hogy a terrorfenyegetettségben is képes nagyszabású esemény vendégül látására.

Az Európa-bajnokságot június 10-e és július 10-e között rendezik, a magyar válogatott – amely 44 év után szerepel ismét kontinenstornán – sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) találkozik az F-csoportban. (MTI)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON