Fiatalok az NB I-ben: Ezért volt szükség az MLSZ reformjára - európai körkép

Feltöltve: 2016, március 18 - 10:29 Frissítve: 2016, március 18 - 13:23

Az európai középmezőnyben tanyázik az NB I a fiatalok játékperceit tekintve – holtversenyben a német Bundesligával. Többek között ez is kiderült a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) jelentéséből, amely az elmúlt hat évet vizsgálta meg ebből a szempontból. A tanulmány külön kiemelte rossz példaként is a hazai élvonalat, az összefoglalás azonban az elmúlt bő fél évtizedet veszi alapul, így nyilván, ha csak az idei szezont vizsgálnánk, egészen más lenne a helyzet, hiszen a most zajló idényben, az MLSZ-szabályozás miatt nagyot léptek előre a klubok a fiatal játékosok foglalkoztatása terén. Egyik szomszédunk közben a csúcsot jelenti Európában.

31 európai bajnokságot vizsgált meg a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) jelentésében, amely azzal foglalkozott, mely pontvadászatok és csapatok foglalkoztatják a legnagyobb arányban és a legtöbb játékperc tekintetében a saját nevelésű, hazai, illetve a külföldről igazolt, 22 évnél fiatalabb játékosokat. A CIES a 2009 július és 2015. december 31. közötti időszakot vette górcső alá.

Ami az NB I-et illeti, a CIES kimutatása szerint a magyar bajnokság az abszolút középmezőnyben (16.) foglal helyet az elmúlt hat évet tekintve. A 22 évnél fiatalabb játékosok aránya 12,3 % volt ebben az időszakban, a külföldi fiataloké pedig 2,3 %, összeadva jön ki 14,5 %-os részvéti arányuk. Ezzel az NB I holtversenyben áll a Bundesligával és hasonló adatokat produkált a francia ligához is.


Ebben a tekintetben tehát a horvát liga áll az élen (28,7 %), megelőzve Szlovéniát (27,8 %) és Hollandiát (24,1 %). Összességében a CIES megállapítja, hogy azon pontvadászatokban jellemző inkább az, hogy kevesebb időt adnak a fiatalokban, amelyek Európa élmezőnyéhez tartoznak.

Az ellenpélda viszont éppen a magyar bajnokság:
"A magyar topligában az U22-es korosztályba tartozó hazai játékosok részvétele igen alacsonynak mondható, különösen annak tekintetében, hogy az ottani csapatok gyengén szerepelnek az európai kupaküzdelmekben. A helyzet megmutatja, hogy Magyarországon jelentős fejlesztésekre van szükség az edzésrendszereket és a fiatal játékosokba vetett bizalmat is illetően. Ugyanez elmondható Ciprusról, Lengyelországról és Bulgáriáról is" – írják a tanulmányban.

Itt ugyanakkor megjegyezhető, hogy itthon csak a múlt nyáron indultak el a magyar fiatalok játszatását ösztönző intézkedések az NB I-ben, a kimutatás pedig – ahogy írtuk – az elmúlt 6 évet vizsgálta, azaz alighanem javuló pályára állt már a hazai élvonal e tekintetben azóta. Ott van például az a Vasas, amelynél 38,66% a 22 éven aluli játékpercek aránya a szezonban, ez pedig kiugróan magas adat egész Európát tekintve is.

Az UEFA-ranglista és a fiatalok játszatásának függvényében a magyar NB I így áll:


Ami a klubokat illeti, itt is a horvátok járnak az élen, méghozzá egy egészen elképesztő számmal: az éllovas Lokomotiva Zagreb az egyetlen(!) olyan élvonalbeli klub a 31 országban, amelyben átlagban a játékosok több mint a fele 22 éven aluli futballista (54,2 %) volt az elmúlt hat évben. Két déli szomszédunk, Horvátország és Szerbia tarol a csapatok között: a TOP 10-ben hét csapatuk is ott van, kiegészülve egy szlovén klubbal, valamint két hollanddal, a Feyenoorddal és az Ajax Amszterdammal.


A külföldi fiatalok játszatásában egy harmadik holland gárda, a Vitesse áll az élen (14,9 %), megelőzve a portugál Rio Avét és a skót Motherwellt.


(Fotó: Sas Gábor)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON