Megdöbbentő: Így csaltak ki 500 dollárt Kabát Pétertől

Feltöltve: 2016, február 18 - 10:48 Frissítve: 2016, február 18 - 15:42

Közel 140 ezer forintot csaltak ki számítógépes hackerek Kabát Pétertől, az Újpest rutinos csatárától. A focista fájljait egy "zsarolóvírus" támadta meg – írja a Bors. Lapszemle.

TOVÁBB: Az eredeti cikk itt olvasható!

Internetes bűnözők áldozatául esett az újpesti kedvenc, Kabát Péter. A 38 éves csatár számítógépét az RSA-4096 elnevezésű vírus támadta meg, amely eredetileg katonai és banki adatok titkosítására írt program, és amely az összes fájlját MP3 formátumúvá alakította át. Ezáltal a játékos egész pályafutását megörökítő, mintegy 75 ezer fotója vált használhatatlanná – írja a Bors.

A vírus egyben figyelmeztette Kabátot, 72 órán belül fizessen 500 dollárt (139 374 Ft), ha ismét szeretné élvezni néhány erotikus képpel is megspékelt fotóalbumát. A zsaroló üzenet szerint a határidő lejárta után az áldozatnak újabb 72 órája van, hogy fizessen, de akkor már ezer dollárt kell átutalnia a bitcoinon, a bűnözők által igen népszerű anonim internetes fizetőeszközön, különben az összes fájlját törlik.

Az újpesti csatár természetesen nagyon megijedt, ezért felkereste az ország egyik legjobb adat-visszaállítással foglalkozó cégét, amely a vírus bonyolultságára, ismeretlenségére hivatkozva nem vállalta el a feladatot.

Nem tudtam mit tenni, fizettem az oly fontos adatokért – árulta el a Borsnak Kabát. – Úgy éreztem, más módon nem kaphatom vissza a szívemhez közel álló fotóimat, még ha tisztában is voltam vele, kockázatot vállalok. Azóta megkaptam a vírust feloldó programot, lassan kezd helyreállni a gépem, ám még mindig sok képet hiányolok. Mint megtudtam, az elsők között vagyok, aki megkapta ezt a vírust Magyarországon. Az elkövetők az internetes szokásokat követik figyelemmel, mielőtt lecsapnak áldozatukra. Ha már a vírust megkaptuk, sok mindent nem tehetünk, de azért legyen mindenki óvatos.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON