Ezért küldték el László Csabát az MTK-tól - a háttér

Feltöltve: 2016, február 3 - 19:24 Frissítve: 2016, február 3 - 21:18

Ma némileg váratlanul az MTK elköszönt László Csabától. A felek nem nyilatkoztak bővebben az okokról, honlapunk az alábbiakban igyekszik feltárni a döntés hátterét.

Kisebb szenzációt keltett az a délelőtti bejelentés, amely szerint László Csabától elköszönt az MTK. A klub rövid közleményében nem indokolta a váltás okait, megkeresésünkre Domonyai László is inkább diplomatikus nyilatkozatot adott, a klubigazgató nem kívánt belemenni sárdobálásába, részletekbe.

Nem meglepő, hogy a hazai bajnokságot követők körében általános meglepetést keltett a bejelentés, három szempont ismeretében főleg.

- Nyáron hat éves szerződést kötött a klub az addig játékosmegfigyelő szakemberrel.
- A nemzetközi kupainduló MTK László Csabával összességében nem szerepelt mélyen a várakozások alatt a bajnokságban, jelenleg ötödik a klub.
- A felek túl vannak egy közös felkészülésen, ráadásul mindjárt itt a bajnoki rajt.

Ahogy az ilyen horderejű, nyilvánosság számára talán kevésbé érthető döntéseknél szokás, a csakfoci.hu természetesen ezúttal is megpróbálta feltárni azokat a mélyebb okokat, amik a váratlan bejelentésig vezettek.

A már említett, rövid klubigazgatói nyilatkozat talán legfontosabb üzenete a "nyugalom igényének" megemlítése volt. Aligha véletlenül, forrásaink szerint ugyanis a feszültség jelenléte nem volt idegen a kék-fehérek öltözője táján az elmúlt hónapokban. Ennek voltak a külvilág felé látható, és kevésbé látható jelei is.

Viták a pályán a kulcsjátékosokkal

Előbbiek közé tartozott egy jelenet, amikor László Csaba az egyik őszi meccsen a pályán összeszólalkozott Kanta Józseffel, akinél alighanem soha nem volt még arra példa játékospályafutása során, hogy egy szakemberrel akár rövid időre is konfliktusba keveredjen. Ennél is jobban érezhető volt a feszültség akkor, amikor egy másik játékosnak, Vass Ádámnak egy Vasas elleni bajnokin már-már trágárságig fajuló vitája volt mérkőzés közben az edzőjével.

A meccseket a szakember egyébként is végig felfokozott állapotban élte meg, az őszi idényben több olyan mérkőzése is volt, amikor komoly vita, nézeteltérés alakult ki az ellenfél kispadjával. Az örökrangadót követően még a televíziós közvetítésben is érezhető volt valami abból, hogy Máté Csabával (majd Thomas Dollal) volt egy kis közjáték, de például Csertői Auréllal (és a paksi kispaddal), valamint Zoran Szpisljakkal is volt vitája az MTK edzőjének a meccsek során, holott az MTK-nál elszoktak ettől az évek során, a kék-fehérek rendre a legsportszerűbb csapatnak számítottak.

Storck nem vette jó néven a visszautasítást

Nem segítette László pozícióit a klubnál az sem, ahogy Bernd Storckkal alakult a viszonya. Úgy tudjuk, hogy a szövetségi kapitány az egyik összetartáson Bese Barnabást is szívesen látta volna, erre ígéretet is kapott, de később László Csaba mégsem engedte el a játékosát, mondván neki szüksége van rá a csapat edzésein. Ezt pedig a szövetségi kapitány sem vette jó néven, mert korábban ígéretet kapott a kluboktól - így az MTK-tól is - arra vonatkozóan, hogy az összetartásokban a klubok is partnerek lesznek, ez pedig kissé kínos helyzet elé állította a klub vezetőségét.

Szintén feszültségforrást jelentett a talán legnagyobb nyári fogásnak tartott Szatmári Lóránd látványosan mellőzése, aki éppen ezért mindenáron szeretett volna elszerződni télen. Mert hogy úgy tűnt, a tavaszt is az addigi vezetőedzővel kezdi meg a csapat.

Felőrlődött a környezete

Az idei évnek aztán valóban vele vágtak neki, a csapat már túl is van egy közös törökországi edzőtáborozáson, amelyről nemrégiben tértek haza a kék-fehérek. A mai, váratlan döntés miatt sokan éppen ezért azt gondolják, hogy az edzőtáborban történt valami durva konfliktus, ami miatt bekövetkezett a szakítás. Úgy tudjuk viszont, hogy nem egy konkrét, látványos eset vagy vita törte végleg ketté ezt a kapcsolatot. Azt viszont kár lenne tagadni, hogy az összezártság nem tett jót a törékeny viszonynak. Azzal minden futballszereplő egyetért, hogy a feszültebb légkör egy idő után a másfél-kéthetes összetartások velejárója, még a problémamentes kluboknál is így van ez - ahol pedig eleve fagyosabb a viszony, ott ez hatványozottan igaz. Az MTK-nál lassan a teljes keretnél betelt a pohár, egy forrásunk szerint egyszerűen felőrlődött a vezetőedző környezete. Úgy tudjuk, az MTK vezetősége ezt észlelve döntött úgy, hogy inkább vállalva a kockázatot, a rajt előtt új szakembert neveznek ki a klub élére, ráadásul egy olyat, aki tökéletesen ismeri a játékosokat, a klub hagyományait, stílusát, így egyfajta átmenet biztosított lesz, nem egy vadonatúj szakembernek kell ismerkednie a közeggel a bajnoki rajt előtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON