Légiósok: Kádáréknál jóváhagyták a fizetéscsökkentési javaslatot – egy játékos máris felemelte a hangját

A Kínai Szuperliga vezetősége jóváhagyta a koronavírus-járvány miatti fizetéscsökkentési javaslatot. Az intézkedéssel egy helyi játékos nem értett egyet, ennek a közösségi oldalán hangot is adott.
Csakfoci Admin 2020. április 15., szerda 12:31
A Kínai Szuperliga vezetősége jóváhagyta a koronavírus-járvány miatti fizetéscsökkentési javaslatot. Az intézkedéssel egy helyi játékos nem értett egyet, ennek a közösségi oldalán hangot is adott.
Szerző: Csakfoci Admin 2020. április 15., szerda 12:31

A tomboló koronavírus-járvány miatt világszerte egyre több helyen próbálják csökkenteni a bérköltségeket a kluboknál. A china.org.cn beszámolója szerint a Kínai Labdarúgó Szövetség (CFA) jóváhagyta a fizetéscsökkentési javaslatot, így mindhárom helyi bajnokságban "egységes szabvány" alapján csökkenthetik a béreket.

"A COVID-19 világjárvány miatt a kínai profiligák minden szintjén el kellett halasztani a 2020-as idény jelentős részét, ami pénzügyi nehézségeket okozott a kluboknak és a befektetőknek. Hosszas egyeztetés után a klubok képviselői megállapodtak a fizetések csökkentésében. A fizetéscsökkentési időszak a tervek szerint március 31-től a szezon kezdetéig tart." - olvasható a Kínai Labdarúgó Szövetség közleménye, melyet a klubokkal folytatott online videókonferencia után adtak ki.

Kádár Tamás még február végén távozott az ukrán Dinamo Kijevtől, hogy aztán bejelentsék, az 56-szoros magyar válogatott védő a kínai élvonalbeli Shandong Luneng csapatánál folytatja pályafutását, ám az utazási nehézségek miatt aligha jut el megfelelő időben új együtteséhez, így nem játszhat majd az április 18-i rajton.

A fertőzés gócpontjától, Vuhantól légvonalban körülbelül hétszáz kilométerre lévő csinani klubnál egyelőre még nem jelentettek be bércsökkentést a hivatalos felületeken.

A kínai ligában szereplő kevésbé megfizetett játékosok közül a Wuhan Zall hátvédje, Ai Zhibo már a nemtetszését is kifejezte a javaslattal kapcsolatban. Szerinte még mindig dolgoznak, ellentétben az európiai topbajnokságok szereplőivel, akik jelenleg pihennek.

- Az egyik fők ok, amiért sok európai játékos elfogadta a fizetéscsökkentést az az, hogy a szabadságukat töltik. Alapvetően edzés nélkül, otthon pihennek. A legtöbb kínai klub a játékosait együtt tartja. Csak egy rövid szünetünk volt, amikor a járvány a csúcspontját elérte. Alig pihentünk, nem sok időt töltöttünk a családunkkal. Nehéz elfogadni az okokat, amiért fizetéscsökkentéssel kell szembenéznünk, hiszen még dolgozunk - fakadt ki a közösségi oldalán a 37 éves vuhani születésű labdarúgó.

A CFA közleményében alkalmazott "iránymutatások" szerint nem feltétlenül kötelező a fizetéscsökkentés, a csökkentés mértéke a klubok és a játékosok közötti tárgyalásoktól függ.

Az európai topcsapatok már intézkedtek

Európa topbajnokságaiban hasonló intézkedésre már sor került. A spanyoloknál Barcelona és az Atlético Madrid beleegyezett abba, hogy a játékosok, edzők és alkalmazottak fizetését 70 százalékkal csökkentik. A Real Madridnál is belátták, nekik is ki kell venniük a részüket a megszorításokból, és 10 százalékkal faragták le az érintettek fizetését. Viszont ha nem folytatódik a bajnokság, abban az esetben 20 százalékos fizetéscsökkentéssel számolhatnak a játékosok és az edzők.

Olaszországban a Juventusnál az első keret összes játékosa, és Maurizio Sarri vezetőedző négyhavi fizetéséről mondott le.

A Premier League-ben elsőként a Southampton, majd a West Ham is fizetéscsökkentést jelentett be. A bajnokság csapatai egységesen harmincszázalékos csökkentést javasoltak, de az angol élvonalbeli labdarúgók szakszervezete egyelőre elutasította az indítványt.

Olvastad már?
Egyre nagyobb bajban a magyar csapat: Nincs egyezség a tulajdonos és a játékosok között
Nem közelednek az álláspontok az NB II-es Siófoknál. A klubvezetés 70 százalékos bércsökkentést szeretne, a játékosok számára azonban ez elfogadhatatlan. Muszbek Mihály szerint a csődveszélyt emlegető sportvezetők menekülnének ebből a helyzetből, és így próbálnak megszabadulni a klubtól.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Dárdai Bence
A hírek szerint a Liverpool és a Manchester United is szeretné leigazolni a Hertha 18 éves német-magyar támadó középpályását, Dárdai Bencét.
Tiszakécske
Edzőváltás
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően távozott a Tiszakécske éléről Kis Károly vezetőedző, utódja Balogh Pál lett.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
A Kecskeméti TE meghosszabbította Szabó Alex szerződését.
Tovább az összes átigazoláshoz