Itt a videó, ami alapján eltiltották a Fradi-játékost - Kassai szerepe és a háttér

Feltöltve: 2016, március 9 - 16:15 Frissítve: 2016, március 9 - 18:57

Mint ismert, az MLSZ Fegyelmi Bizottsága kedden négy MK-mérkőzésre tiltotta el Florian Trinkst, ebből két meccset azért, mert kiállították, kettőt viszont a mérkőzés játékvezetőjének kiegészítő jelentése és a mérkőzésről készült DVD-felvétel megtekintése alapján. Az alábbiakban bemutatjuk a felvételt, ami alapján kiszabták az eltiltást, de a legfontosabb kérdésekre is próbáltunk választ adni az ügy részleteit megismerve.

"A Videoton FC - FTC mérkőzés játékvezetőjének kiegészítő jelentése és a mérkőzésről készült DVD-felvétel megtekintése alapján Trinks Florian (FTC), mert amikor a labda nem volt számára megjátszható közelségben, hátulról megrúgta ellenfelét, 2 soron következő Magyar Kupa országos főtábla mérkőzésre szóló eltiltást kapott. A labdarúgó a büntetés letöltését az ugyanezen a mérkőzésen történt kiállítása miatt kiszabott 2 mérkőzésre szóló eltiltás letöltését követően kezdi meg" - így szólt a Fegyelmi Bizottság keddi jelentése.

Az alábbiakban látható az esetről készült videó (az M4 felvétele), amely alapján annyi kijelenthető, hogy a német labdarúgó nem oktalanul kapott eltiltást. A hivatalos indoklásban azonban szerepel az a sor, hogy "játékvezetőjének kiegészítő jelentése" is kellett ehhez, ami egy kissé zavarossá teszi az ügyet. A videó megtekintése és a közlemény elolvasása után többekben kérdések merülhetnek fel.

1. Miért nem vették észre a helyszínen a játékvezetők szabálytalanságot (ha például Kassai Viktor nem látta, az alapvonali asszisztens miért nem jelzett)?
2. Ha Kassai Viktor nem látta az esetet (hiszen ellenkező esetben alighanem a helyszínen piros lapot adott volna), akkor mi alapján készíthet utólagos jelentést a történtekről?
3. A közvetítésben elhangzik a kommentátor Hajdu B. István részéről az, hogy Kassai figyelmeztette Trinkst az eset után. Ha nem látta a belépőt, miért figyelmeztette őt utólag?
4. Vajon ilyen esetben mi alapján indul utólag eljárás?

A fenti kérdésekre megpróbáljuk az ügyet körbejárva összegezni a válaszokat. A szövetségtől kapott tájékoztatás szerint a Fegyelmi Bizottság elnöke is fegyelmi eljárást rendelhet el ilyen esetben, de a Fegyelmi eljárás elrendelését – a Fegyelmi Bizottság elnökén kívül – indítványozhatja: a) az MLSZ elnöksége; b) az MLSZ elnöke; c) az MLSZ főtitkára; Fegyelmi Szabályzat 31 d) a megyei – budapesti igazgatóságok igazgatói; e) az MLSZ Fegyelmi Felügyelő Testülete; f) az MLSZ Fellebbviteli Bizottságának elnöke, valamint a megyei – budapesti igazgatóság Fellebbviteli Bizottság elnöke; g) a bajnokságot, kupát, tornát (versenyt) lebonyolító Versenybizottság elnöke. h) az MLSZ Versenyigazgatója.

Előírás egyébként, hogy a fegyelmi eljárást el kell rendelni az MLSZ-szel vagy a megyei (budapesti) igazgatósággal a mérkőzés Fegyelmi Szabályzat 32 közvetítésére szerződést kötő TV hivatalos felvétele alapján, amennyiben a fegyelmi vétség elkövetése a vágatlan felvétel alapján hitelt érdemlően bizonyítható. A fegyelmi eljárás elrendelhető akkor is, ha a játékvezető nem vette észre a súlyos sportszerűtlenséget és ezért nem tudott döntést hozni.

A bizottság a konkrét ügyeket nem szokta kommentálni, de Trinks eseténél ez utóbbi áll fenn - úgy tudjuk, a játékvezetők a helyszínen nem vették észre a szabálytalanságot. A meccs játékvezetőjétől - jelen esetben Kassai Viktoról - azért várnak ilyen esetekben utólag kiegészítő jelentést, hogy megtudják, miért nem adott piros lapot már a helyszínen.

Tehát a félreértések elkerülése végett a bírónak nem kell utólag véleményeznie a konkrét szituációt, csak azt kell indokolnia, miért nem állította ki a helyszínen a labdarúgót. Ha azért, mert nem látta az esetet, azt kell jelentenie, most is ez áll vélhetően Kassai jelentésében. A játékvezetőt és csapatát ezért a mulasztásért "felelősségre" vonhatják házon belül, de ez már nem a Fegyelmi Bizottság asztala.

Arra, hogy Kassai viszont a helyszínen miért figyelmeztette Trinkst, ha nem látta a konkrét esetet, az adhat magyarázatot, hogy ilyenkor a játékvezetőnek kötelező megvizsgálnia azt, miért fekszik a földön egy játékos (jelen esetben Nego), és mennyire súlyos a sérülése. Ha a sértett jelzi, hogy Trinks durván odarúgott neki, akkor ez még kevés ahhoz, hogy a vétkest kiállítsák, de ahhoz elegendő alapot ad, hogy a játékvezető jelezze neki, figyeljen oda jobban a folytatásban.

Az, hogy utólag tiltanak el valakit, egyébként nem példa nélküli idehaza sem, két évvel ezelőtt például az Újpest esetében használták az utólagos eltiltást, akkor szintén nagy viharokat kavart az ügy. Akkor a játékvezetőnek szintén kiegészítő jelentést kellett írni, a döntést pedig a videófelvételek visszanézése alapján hozták meg. Akkor Kabát Pétert utólag tiltották el egy belépőért, pedig a mérkőzésen még sárga lapot sem kapott.

Florian Trinks esete hasonló, azzal a különbséggel, hogy ő később kapott egy másik szabálytalanságért egy pirosat, a büntetési tételből a két meccses eltiltás ezért jár neki. (Fotó: FTC Facebook)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON

                                                                 

  • A Bajnokok Ligája fináléjában a Real Madrid 1-1-es rendes játékidőt és hosszabbítást követően büntetőkkel verte az Atlético Madrid csapatát. A találkozón Sergio Ramos szerzett vezetést, majd Yannick-Carrasco egyenlített a rendes játékidő hajrájában. A hosszabbítás nem hozott döntést, a büntetőpárbaj során pedig egyedül Juanfran hibázott, így Zinedine Zidane csapata elhódította története 11. BL-trófeáját.

    MA A TV-BEN: BL-döntő Kassaival