MLSZ: Az Újpestet és a Honvédot többen nézik a sztárcsapatoknál - így jutnak pénzhez a klubok

Feltöltve: 2016, február 10 - 17:42 Frissítve: 2016, február 10 - 18:57

Gudra Tamás, az MLSZ gazdasági igazgatója a szerdai sportmenedzsment konferencián elmondta: a hazai szövetség, mint jogtulajdonos milyen elveket érvényesít a közvetítői jogok értékesítésének hazai gyakorlatában. Előadásában szót ejtett arról is, hogy mely tényezők befolyásolják az egyes klubokhoz juttatott összegeket a vagyonértékű jogokból, és összehasonlította a hazai illetve külföldi egyesületek költségvetésének összetételét.

Gudra Tamás, az MLSZ gazdasági igazgatója előadásában próbált betekintést engedni abba, hogy a szövetség milyen módon osztja szét a klubok között a közvetítési jogdíjból befolyt összeget.

- Az MLSZ megpróbálja folyamatosan csökkenteni az összeg normatív részét, a támogatásnak mintegy 40 százaléka kerül elosztásra ilyen módon, vagyis egyre inkább különböző mutatószámokhoz kötjük a támogatást. Figyelembe vesszük a megszerzett pontokat, a nézettséget és a közvetítési számot is. Ma már például nem mindegy, hogy egy csapat a szezon végén a 8. vagy a 9. helyen végez. Ezzel is próbáljuk ösztönözni az együtteseket és elérni azt, hogy minden mérkőzésnek legyen anyagi tétje. A hazai klubok vagyonértékű jogokból származó bevételei egyre jelentősebbek, vannak olyan egyesületek, ahol ez a szám elérheti az éves költségvetés 40 százalékát is. Angliában ez akár 60 százalék is lehet, de köztudottan ott kapnak a legtöbb pénzt a csapatok a közvetítési jogokért. Többek között ennek is köszönhető, hogy a 20 Premier League-s klub mindegyike ott van Európa 40 leggazdagabb klubja között.

A szakember szerint a magyar mérkőzések nézettsége kiemelkedő a sportcsatornákon, rendre veri a topligák meccseit.

- A tavaly őszi norvégok elleni pótselejtező mérkőzéseknek jóval 1 millió feletti volt a nézettsége, ami kiemelkedő mutató, de egy szimpla selejtezőmérkőzés sem marad el ettől sokkal. Egy sima NB I-es meccset is megnéznek legalább 100-200 ezren, ami jobb arány, mint a topligák mérkőzéseinél. Mindig csodálkozva hallgatom a sportcsatornák vezetőinek a beszámolóit arról, hogy a magyar mérkőzések rendre verik a topbajnokságok találkozóit. Úgy tűnik, a magyar embereket jobban érdekli a Honvéd vagy az Újpest, mint a legnagyobb csapatok.

Az igazgató előadásában összehasonlította a külföldi topcsapatok és a magyar klubok költségvetését.

- A magyar klubok vagyonértékű jogokból befolyt összegeknek is köszönhetően egyre nagyobb pénzekből gazdálkodhatnak, de még mindig nagyon messze vagyunk az európai középcsapatoktól is ilyen tekintetben. A svájci FC Basel éves költségvetése tízszerese a legjobb magyar klubokénak, de az európai elit például 500 millió euró feletti összegből gazdálkodik egy évben.

Gudra beszélt a válogatott mérkőzések közvetítési jogaival kapcsolatos változásokról is.

- Az UEFA 2014-ben magához vonta a közvetítési jogokat, így mindenkinek az európai szövetséggel kell megállapodnia. Ez két dolog miatt is jobb megoldás, mint amilyen a korábbi modell volt. Pár éve még működtek erre szakosodott cégek, így mindenki azzal egyezett meg, akivel tudott, ráadásul a válogatottak nem egyforma értéket képviseltek. Például, ha a magyar válogatott játszott a németekkel, akkor több pénzt kapott, mintha mondjuk a hasonló erősségű, de médiaszempontból kevésbé vonzó Svájccal. A központosított jogok miatt kedvezőbbek az árak, ráadásul a szerencsefaktort is kiiktatta az UEFA, vagyis gazdasági szempontból mindegy, hogy tétmérkőzésen ki a magyar válogatott ellenfele.

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON