Alacsony nézőszámok az NB I-ben: "Nem az MLSZ-nek, a kluboknak kell megoldást találniuk"

Feltöltve: 2016, március 11 - 15:14 Frissítve: 2016, március 11 - 18:52

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője szerint bár a válogatott mérkőzések iránt egyre nő az érdeklődés, a bajnokik nézettségéről viszont ez nem mondható el, viszont a szövetség álláspontja szerint a kluboknak maguknak kell megoldani ezt a kérdést, és nem az MLSZ-től várni a megoldást. Egy egyelőre titokzatos, topcsapatok játékosait felvonultató ellenfél is vár még a magyar válogatottra az Eb előtt, annyi biztos, hogy május 20-án, Budapesten találkoznak a riválissal a mieink.

A válogatott sikeres szereplése és az Eb-re jutás máris több pozitív hatással bírt a magyar labdarúgásban Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője szerint, így például nőtt a labdarúgók száma, de a tehetősebb támogatók is a foci felé fordultak. Ami viszont a nézőszámokat illeti...

- Itt kettéválasztanám a dolgot: a válogatott mérkőzései iránt óriási az érdeklődés, rendszeresen telt ház előtt játszik a válogatott, ugyanakkor látjuk, érzékeljük, és tudjuk, hogy ez a magyar bajnoki mérkőzésekről nem mondható el. Azt szeretnénk, ha ebben is jelentős változás következne be. Azonban tudni kell, hogy a nézőszám-emelkedés nem következik egyik pillanatról a másikra, mi sem gondoltuk, hogy néhány hónapon belül ugrásszerűen megemelkedik majd az élvonal nézőszáma – fogalmazott a szóvivő a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

Sipos szerint a szituáció a stadionhelyzettel együtt is változhat majd, de vannak egyéb eszközök is arra, hogy több és több nézőt vonzzanak ki az NB I-es mérkőzések.

- Egy folyamat közepén járunk. Az elmúlt 30-40 évben inkább megszűntek, vagy lerobbant állapotba kerültek a stadionok, ahová nem szívesen mentek ki a szurkolók. Ebben jelentős előrelépés történt már, azt gondoljuk, ha megfelelő lesz az infrastruktúra, tehát ha nem luxus-, de korszerű stadionok lesznek, ha megfelelő a játéktér, fedett lelátók vannak, megfelelő kiszolgáló helyiségek, oda szívesebben mennek ki a szurkolók. Értem ezalatt az ultrákat is, a családokat, nőket, férfiakat és gyerekeket is. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy izgalmas, színvonalas mérkőzések legyenek, erre van remény a bajnokság végének közeledtével, hiszen a helyezésekért, a kupaszereplésért és a kiesés elkerüléséért mehet nagy harc, ez is hozhat nézőket. A harmadik szempont, hogy minél több magyar fiatal játékos szerepeljen a csapatokban, hiszen a szurkolók elsősorban a magyar fiatalokra kíváncsiak, és látjuk, hogy ez semmiféle minőségromlást nem eredményez a csapatok teljesítményében, olyan játékosok robbantak be az elmúlt időszakban, mint Nagy Ádám, Kleinheisler vagy Balogh Norbert, bátran hozzá lehet nyúlni a 19-20 éves játékosokhoz.

Az MLSZ szóvivője a klub felelősségét is felvetette az ügyben, illetve elmondta, a szövetség szerint miben kellene előrelépniük az élvonalbeli csapatoknál a "toborzásban".

- Nagyon fontos szempontnak tartom azt, hogy a klubok kicsit nagyobb figyelmet fordítsanak a marketingtevékenységre, tehát egy programot kínáljanak a szurkolóknak a hétvégeken, hogy érdemes legyen kimenni az adott stadionba az adott mérkőzésre, mert ott jól érezheti magát a gyermek, a felnőtt, a nő és az ultra is. Tehát a klubok marketingtevékenységében is javításra van szükség. Helyi szinten a kluboknak kell kialakítani, hogy hogyan tudják bevonzani a szurkolókat, másképp kell a szurkolókhoz szólni Pakson, Diósgyőrben, Debrecenben vagy a fővárosban, ebben a kluboknak vannak kiemelkedő feladatai. Természetesen az MLSZ is ad ehhez bizonyos támogatásokat, de ne várjanak a klubok az MLSZ-re, hanem saját területileg oldják meg ezt a kérdést, hiszen nem lehet mindegy egy klub számára sem, hogy 500 vagy 5000 néző előtt játszik a csapata, mert a játékosok is szívesebben futnak ki olyan stadionba, ahol mondjuk, tele vannak a lelátók. Tehát nem dőlhetnek hátra a klubok vezetői, hogy nekünk ilyen-olyan bevételeink megvannak, teljesen mindegy, mennyi néző előtt játszunk. Egyáltalán nem mindegy, hiszen a futball szempontjából, a játékosok szempontjából, az egész megítélés szempontjából fontos, hogy minél több néző legyen a magyar bajnoki mérkőzéseken is.

A szóvivő arra is kitért, hogy horvátokon és a németeken kívül még egy komoly ellenfele lesz a magyar válogatottnak tavasszal, az Európa-bajnokságot megelőzően.

- Május 20-án, Budapesten találkozunk ezzel a válogatottal. Annyit elmondhatok, hogy célegyenesbe fordultak a tárgyalások, még az írásbeli megállapodás szignálása hiányzik. Egy olyan csapatról van szó, amelynek játékosai európai topcsapatokban játszanak, mindenféleképpen egy kiváló mérkőzésre van kilátás. Néhány órán, vagy néhány napon belül bejelentjük, ki lesz az ellenfél.

Az kiderült, hogy több mint 10 ezer jegy már gazdára talált a Magyarország-Horvátország felkészülési mérkőzésre (március 26.), a budapesti Groupama Arénába. (Fotó: teol.hu)

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON

                                                                 

  • Az MLSZ tájékoztatása szerint Gera Zoltán belázasodott, így néhány napig nem állhat majd a szakmai stáb rendelkezésére. A keddi esőzéseket követően szerdán a csapat már jó időjárási körülmények között dolgozhatott az ausztriai edzőtáborban, továbbá kiderült az is, hogy Bernd Storck május 31-én hirdeti majd ki az Európa-bajnokságra utazó játékosok névsorát.

    MA A TV-BEN: EL-meccsek újratöltve