Plusz 3 milliárd a Diósgyőr stadionjára: Már 2017 végére felépülhet - fotó, videó!

Feltöltve: 2016, március 1 - 13:39 Frissítve: 2016, március 2 - 10:35

A diósgyőri stadion rekonstrukciójára szánt eddigi 8 milliárd forintos összeget 2,915 milliárddal megemelték, vagyis összesen 10,915 milliárd forintot fordít az állam erre a célra. 2017 végére, de legkésőbb 2018 tavaszára felépülhet a 15 ezer férőhelyes miskolci aréna.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg az a kormányhatározat, amely azt tartalmazza, hogy a diósgyőri stadion rekonstrukciójára az eddiginél 2,915 milliárd forinttal nagyobb összeget, vagyis összesen közel 11 milliárdot fordít az állam.

A Diósgyőri Stadionrekonstrukció Kft. egyik ügyvezetője, Pásztor Ervin a boon.hu-nak elmondta, azért is emlekedett a büdzsé, mert az építészi tervek alapján elkészült műszaki tartalom költségterve jelentősen meghaladta a 8 milliárd forintot.

- (...) Bár az engedélyezési eljárás során a használatbavételi engedélyt megkaphattuk volna, a mostani kormányhatározat nélkül, az üzemeltetés speciális követelményeit figyelembe véve, ez egy alulfinanszírozott projekt lett volna. Mondok néhány példát, lehetne többet is, de talán ezek a leginkább megfoghatók műszaki tartalmi szempontból. Mivel UEFA IV-es kategóriájú stadionról beszélünk, ennek egyik ismérve, hogy a teljes lelátórészt tető fedi. Emiatt a játéktér csak minimális napfényt kap, mert marad az északi-déli tájolású pálya, így a hiányzó napfényt pótolni kell egy berendezés segítéségével annak érdekében, hogy a játéktér folyamatosan jó minőségű, természetes gyeppel, fűvel rendelkezzen. És ha már napfényt említettem, hadd tegyem gyorsan hozzá, hogy a stadion üzemeltetését, fenntartását elősegítendő napelemegyüttes is felszerelésre kerül majd, ami a stadion energiaháztartását javítja. A szurkolókat érintő változtatás egyike, hogy a stadion ülőhelyei is eltérnek majd a korábbi tervektől, a fix székektől, és egy kényelmesebb, komfortosabb, a lelátón való közlekedést, takarítást is elősegítő felhajtható ülések kerülnek felszerelésre. De a legfontosabb az, hogy ez a most ismerté vált emelt összeg megfelelő keretet ad arra, hogy a célként kitűzött 15 ezer férőhelyes, a kor követelményeinek megfelelő műszaki tartalommal rendelkező stadion kerüljön megvalósításra.

És hogy mikor lehet kész a DVTK új arénája? 12-15 hónapra tervezik a kivetelezést,de a munkafolyamatban lesz egy kis eltérés a korábbiakhoz képest, nevezetesen az első fázis mégsem az összprojekthez kapcsolódó, MVSC-pálya (a tervek szerint itt játszaná a csapat a bajnoki meccseit, amíg Diósgyőrben el nem készül az új stadion) rekonstrukciója nem a játéktér eltolásával, gyepszőnyegének lefektetésével kezdődik.

Mivel szinte lehetetlen vagy csak kiugróan magas költség biztosítása esetén lehetne a lelátó építésekor megóvni a játékteret a munkagépektől, ezért a pálya gyepe csak a lelátórész elkészülte után kerül kicserélésre – mondta Pásztor. – Az első fázis a munkavégzés során az MVSC pálya előkészítése lesz, a diósgyőri stadion Napos oldali lelátójának fogadására. Ezt követően a diósgyőri bontásból kikerülő anyagok átszállítása, és ezek beépítése zajlik majd a Csokonai utcán. A projekttársaság mindent elkövet a projekt minél hamarabbi, 2017. őszi befejezése érdekében!

Az Észak-Magyarország c. lap becslése szerint leghamarabb nyáron hirdethetnek győztest a közbeszerzési eljárás végén, és ezt követően, optimális esetben szeptemberben indulhatnak el a munkálatok, hogy aztán legkésőbb 2018 tavaszára véget érjenek. (Fotók: amigeleken.hu)


A stadion legfontosabb adatai a tavaly megjelent terv szerint:


A helyszínrajz:


És a stadion látványterve videón:

EZ IS ÉRDEKELHET

TUDJUK, HOGY A FOCI NEM SZÍNHÁZ, DE EZT TARTSD SZEM ELŐTT:

1. Fogadd el, hogy a fórumon és az oldalon más klubok szurkolói is jelen vannak.
2. Beszélj úgy másokkal, amilyen hangnemet magaddal vagy kedvenc csapatoddal szemben is elviselnél!
3. A vitapartnered mondandójával szemben érvelj, és ne a személyét támadd!
4. Ha valakit sehogy nem bírsz elviselni, egyszerűen rejtsd el a bejegyzéseit egy gombnyomással vagy csak ignoráld őt.
5. Ha fenyegeted a másikat, folyamatosan durván támadod a személyét, azért végleges tiltás jár.
6. Tartózkodj az erőszakos, gyűlöletkeltő, sértő, törvénybe ütköző bejegyzésektől. Ne spamelj, ne trollkodj és ne itt reklámozz!
Fórumszabályzat bővebben itt!

Ha ezeket a szabályokat nem tudod elfogadni, kérjük, inkább maradj távol a fórumtól! Egyúttal előre is köszönjük, ha hozzászólásaiddal elősegíted egy normális fórum kialakulását!

BELÉPÉS:
Kattints a Bejelentkezés fülre. Használhatod eddigi csakfoci.hu-s felhasználónevedet és jelszavadat (ez korlátozott beállítási lehetőségekkel jár együtt), de ha van már Disqus-hozzáférésed, azzal is bejelentkezhetsz (ez bővebb egyéni beállításokra ad lehetőséget), mint ahogy a Facebook-, Google- vagy Twitter-fiókoddal való belépésre is van lehetőség.

CÍMLAPON

                                                                 

  • A csakfoci.hu információi szerint két magyar játékost is kiszemelt magának az Újpest az NB I-től búcsúzó Puskás Akadémiától. Nebojsa Vignjevic a csatársorba és a középpályára is vinne egy-egy futballistát Felcsútról csapatába, a jelöltek pedig már hosszabb ideje ott szerepelnek a lilák vezetőedzőjének noteszében. Egyikükről azonban a Videotonnal kell majd megegyezniük a Megyeri útiaknak.

    MA A TV-BEN: A német foci utolsó fontos meccse az idényben