– Egyetlen átlagos csapat sem áll fel kétgólos hátrányból a vb-címvédő ellen. Fantasztikus munkát végeztünk, az akarat diadala volt ez. Volt elég energiánk, talán több is, mint a franciáknak. A csapatban benne van, hogy még tovább jusson – mondta a lefújás után Vladimir Petkovic, a svájciak szövetségi kapitánya. Az alpesi ország csapata az 1954-es, hazai világbajnokság óta első alkalommal jutott tovább az egyenes kieséses szakaszban nagy világversenyen: az 1962-es, 1966-os és a 2010-es vb-n a csoportkör, az 1994-es, a 2006-os, valamint a legutóbbi két világbajnokságon a nyolcaddöntő jelentette számára a végállomást, míg az Eb-ken 1996-ban, 2004-ben és 2008-ban a csoportkörben, 2016-ban a 16 között búcsúzott.

– Az olaszok elleni csoportkörös vereség után sokan sok mindent mondtak rólunk.

Arrogánsnak neveztek bennünket, de én mindig is kitartottam amellett, hogy ez a válogatott sokkal többet érdemel, mint hogy így beszéljenek róla. Most történelmet írtunk

 mondta a csapatkapitány Granit Xhaka. Hozzátette, nagyon boldogok, hogy büszkévé tudták tenni a svájci embereket azzal, hogy olyat értek el, ami lehetetlennek tűnt. – Tökéletes első félidőt játszottunk, majd kihagytunk egy büntetőt és kaptunk három gólt. Nagy pofon volt ez, de innen is a magunk javára tudtuk fordítani a találkozót egy olyan ellenféllel szemben, mint Franciaország. Hihetetlen – fogalmazott Xhaka.

A mérkőzés egyik hőse, a kapus Yann Sommer azt nyilatkozta, ami bennük volt, azt ott hagyták a bukaresti gyepen. – Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra és arra, ahogy teljesített ezen az estén – mondta a Borussia Mönchengladbach kapusa, aki számos nagy védése mellett a tizenegyespárbajban hárította Kylian Mbappé lövését.

A franciákat irányító Didier Deschamps azt emelte ki, hiába tették meg, amit 0-1 után kellett, 3-1-es vezetésüket követően “gyengeséget mutattak”, ez pedig a továbbjutásukba került. – Az elmúlt években ez nem volt jellemző ránk. Tizenegyesekkel veszíteni pedig mindig kegyetlen érzés, Kylian elképesztően szomorú – utalt az utolsó büntetőt kihagyó csatárra Deschamps.

A csapatkapitány Hugo Lloris – aki a rendes játékidőben hárította Rodriguez tizenegyesét, a szétlövésben azonban nem tudott védeni – kijelentette: nem keresnek kifogásokat, és bánhatják, hogy eltékozolták 3-1-es előnyüket.

– A futballban együtt nyerünk és együtt veszítünk. Mindannyian felelősek vagyunk a kiesésért. Fájdalmas, de senkire nem szabad ujjal mutogatnunk. Mindannyian együtt küzdöttünk az ellenféllel szemben, és nincs mentség, amit kereshetnénk.

Ki kell emelnünk a svájci csapatot, nagyszerűek voltak. Azt hiszem, a ma esti meccsel kapcsolatban egy valamit bánhatunk meg, hogy 3-1-nél jobban is menedzselhettük volna a meccset. A múltban az volt az erősségünk, hogy meg tudtuk mutatni az erőnket, ma este pedig viszont hagytuk, hogy visszajöjjenek a meccsbe – idézi a goal.com Llorist.

“Sajnálom azt a büntetőt” – írta követően közösségi oldalán Mbappé. “Segíteni akartam a csapatomon, de hibáztam. Nehéz lesz megnyugvást találni, de a sportban mindig vannak hullámvölgyek is. A legfontosabb, hogy ezután még erősebben térjünk vissza. Gratulálok a svájciaknak.”

A svájciak pénteken Spanyolországgal találkoznak a szentpétervári negyeddöntőben. (MTI/csakfoci.hu)

Megvan az első nagynevű klub, amely vinné az Eb-n parádézó Schäfert – sajtóhír