A Szentpéterváron megrendezett mérkőzésen nem sokat kellett várni az első gólra, hiszen a 8. percben megszerezték a vezetést a spanyolok. A szögletet még kifejelték a svájci védők, ám a tizenhatosnál ólálkodó Alba lőtt, a labda Zakarián irányt változtatva a kapu jobb oldalában kötött ki. A kezdeti spanyol fölény után a svájciak átvették az irányítást. A félidő felénél Akanji és Widmer is közel járt az egyenlítéshez, ám mellé fejeltek.

Fordulás után 53. percben Shaqiri alig lőtt a kapu mellé. A svájciak jobbára pontrúgásokból veszélyeztettek, de állta a sarat a spanyol védelem. A 65. percben Vargas passza után Zuber pöckölését Simon hárította, három perc múlva már összejött az egyenlítés. Freuler passza után Shaqiri nyolc méterről a jobb alsóba lőtt. A hajrában megfogyatkoztak Vladimir Petkovic tanítványai, miután Freuler csúszott rá páros lábbal Morenóra. Az utolsó percekben még Moreno 15 méterről Sommer kezei közé lőtt.

A kétszer tizenöt perces hosszabbítás is lüktető játékot hozott, mindkét együttes részéről változatlan maradt a támadó felfogás, a spanyolok jobban érvényesítettek az akaratukat: A 93. percben Alba középre lőtt labdáját Moreno nem találta el, nem sokkal később Olmo lövése megpattant, így elkerülte a svájci kapu jobb sarkát. A jobbára védekezésre szoruló svájciak a 111. percben hatalmas lehetőséget dolgoztak ki, ám Rodriguez lövésébe Llorente csúszott bele. Továbbra is záporoztak is a spanyol helyzetek, de az emberhátrányban küzdő válogatott hősiesen állta a sarat a tizenegyespárbajig.

Az idegek harcát a spanyolok bírták jobban, akik 3-1-re legyőzték Svájc együttesét, ezzel bejutottak az elődöntőbe, ahol az esti Belgium-Olaszország találkozó győztesével csap össze, a meccset kedden, Londonban játsszák.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Svájc-Spanyolország 1-1 (Shaqiri 68., ill. Zakaria 8. – öngól) – büntetők után: 1-3 – kiállítva: Freuler 77. (Svájc)

Svájc: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodríguez – Widmer (Mbabu 101.), Freuler, Zakaria (Schär 101.), Zuber (Fassnacht 92.) – Shaqiri (Sow 81.), Seferovic (Gavranovic 82.), Embolo (Vargas 23.)

Spanyolország: Simon – Azpilicueta, Laporte, Torres (Thiago 113.), Alba – Koke (Llorente 91.), Busquets, Pedri (Rodri 119.) – F. Torres (Oyarzabal 91.), Morata (Moreno 54.), Sarabia (Olmo – a szünetben)

Eb 2020: Kroos visszavonult a válogatottságtól, az angol szurkolók nem mehetnek Rómába – az összes hír az Európa-bajnokságról itt!