I. félidő:

Agresszívabban és aktívabban kezdtek a svédek, de Ukrajna előtt adódott az első komolyabb lehetőség Glasgowban: a 12. percben Yaremchuk lövését védte bravúrral Olsen.

A folytatásban a skandinávok voltak a veszélyesebbek, elsősorban a remek napot kifogó Forsbergnek köszönhetően, mégis Andrij Sevcsenko csapata került előnybe a 27. percben: Yarmolenko jobbról és bal külsővel beadott labdáját Zinchenko vágta dropból, nagy erővel a kapu bal oldalába úgy, hogy a lövésébe Olsen csak beleérni tudott (0-1).

Svédország gyorsan rákapcsolt, miután hátrányba került és még a szünet előtt sikerült egyenlítenie. A 43. percben Forsberg 20 méteres lövése Zabarnijn megpattanva kötött ki a kapuban (1-1).

II. félidő:

A fordulás után Ukrajna igyekezett uralni a meccset, Olsen kapusnak kellett is egy nagyot mentenie Yarmolenko elől (fejjel…), de nem sokkal később, Sydorchuk lövésénél már a kapufa segítette ki a hálóőrt.

Az északiak sem maradtak azonban adósak a kapufákkal, előbb – alig másfél perccel később – Forsberg találta el 15 méterről a bal oldali kapufát, majd a 70. percben, picit messzebbről a lécet trafálta telibe a nagy kedvvel futballozó karmester.

Mivel az utolsó 20 perc viszont picit érthetetlen passzivitást hozott mindkét csapat részéről, jöhetett a hosszabbítás.

Hosszabbítás:

Amelynek a 9. perce hozott nagy fordulatot: Danielson először csak sárgát kapott Besedin letalpalásáért, de a VAR segítését is igénybe vevő Orsato játékvezető némi videózás után végül a jogosnak tűnő piros mellett döntött. Az alig pár perce beállt ukránt pedig le kellett cserélni a durva belépő okozta sérülése miatt.

A továbbiakban is sokszor akciófilmekbe illő jeleneteket és sérüléseket is hozó ráadás már kevésbé szólt a fociról, de mégsem jöttek a 11-sesek! A 121. percben Zinchenko balról érkező beadását a csereként beszállt Dovbyk fejelte közelről a kapuba, eldöntve a találkozót.

Ukrajna ezzel a legjobb nyolc közé jutott, ahol szombaton, Rómában a németeket kiejtő Anglia lesz az ellenfele.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő, Glasgow:

Svédország – Ukrajna 1-2 (Forsberg 43., ill. Zinchenko 27., Dovbyk 121.) – hosszabbítás után

Piros lap: Danielson (Svédország, 99.)

A negyeddöntők programja

Július 2., péntek

18:00, Szentpétervár: 🇨🇭 Svájc – 🇪🇸 Spanyolország (1. negyeddöntő)

21:00, München: 🇧🇪 Belgium – 🇮🇹 Olaszország (2. negyeddöntő)

Július 3., szombat

18:00, Baku: 🇨🇿 Csehország – 🇩🇰 Dánia (3. negyeddöntő)

21:00, Róma: 🇺🇦 Ukrajna – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Anglia (4. negyeddöntő)