I. félidő:

Bár a hollandok kezdték aktívabban és veszélyesebben a papíron utolsó budapesti Eb-mérkőzést, idővel teljesen partiba kerültek a csehek az Oranjéval, sőt, a kapu előtt már több zavart is okoztak.

A 10. percben az első helyzet még a narancsmezeseké volt, ám De Ligt közeli fejese végül nem talált kaput, majd pár perccel később Nagy Ádám bristoli csapattársa, Kalas mentett nagyot Wijnaldum elől, góltól megóvva csapata kapuját.

A félidő közepétől aztán jöttek a csehek, Souček és Schick is veszélyeztetett, de a legnagyobb helyzetet Barák puskázta el, pontosabban ziccerénél De Ligt mentett óriásit becsúszva a 37. percben.

II. félidő:

A fordulás után alig két perc alatt több mindent történt, mint az azt megelőző bő 50-ben. Előbb Malen ziccerénél mentett hatalmasat Vaclík kapus, hogy aztán a másik oldalon De Ligt kézzel üsse el a labdát az ugyancsak kitörni készülő Schick elől. Karaszjov játékvezető a VAR segítésével piros lapot adott végül a Juventus holland védőjének az 55. percben.

45 éve tart a cseh átok

De Ligt lett a negyedik holland játékos, akit az Eb-k történetében kiállítottak – és szinte elképesztő, hogy valamennyi elődjét a csehek (vagy csehszlovákok) ellen szórták ki: Johan Neeskenst és Wim van Hanegemet 1976-ban, míg John Heitingát 2004-ben.

Szűk tíz perc múlva járt először közel ahhoz a cseh válogatott, hogy kihasználja emberelőnyét, de Kadeřábek lövésénél Dumfries önfeláldozóan mentett az ötösön. Nem sokkal ezután Stekelenburg ütötte kis híján a saját kapujába a labdát.

A hollandok hálóőre aztán a 68. percben megint bakizott és ez más sokba került: egy jobbról érkező szabadrúgást nézett el a kapus, Kalas középre fejelt, Holeš pedig közelről a kapu bal oldalába bólintott (0-1).

A 80. percben pedig minden eldőlt: egy gyors cseh ellenakció végén Schick terelte a kapuba a labdát, 2-0-ra alakítva az állást és a végeredményt.

Hollandia eddig egyszer, a 2000-es Európa-bajnokságon volt arra képes, hogy az első négy mérkőzését megnyerje – akkor Frank de Boer játékosként ott volt a pályán, edzőként viszont nem tudta megismételni ezt a teljesítményt. Több mint 52 ezer szurkoló előtt búcsúzott el a Puskás Arénában a holland válogatott az Eb-től, Csehország viszont Dániával játszhat majd a legjobb négy közé jutásért Bakuban.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő, Budapest:

Hollandia – Csehország 0-2 (Holeš 68., Schick 80.)

Piros lap: De Ligt (Hollandia, 55.)