A július 11-i Anglia-Olaszország mérkőzés körül kialakult káoszról szóló vizsgálatot – amelyet Louise Casey kormánytisztviselő vezetett – követő jelentésben egy sor olyan kihágást állapítottak meg, amelyek súlyos sérülésekhez vagy halálesetekhez vezethettek volna. Casey szerint a döntő tervezésében részt vevő valamennyi szervezet kollektíven elmulasztott felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre.

Mintegy 2000 jegy nélküli személyt találtak, akik bejutottak a Wembley-stadionba és közülük 400-at kiutasítottak, de az egyébként is szörnyű helyzetet még rosszabbá tehette volna egy angol győzelem, állította a vizsgálat több résztvevője. Úgy vélték, hogy egy 6000 fős – jegy nélküli – szurkolói csoport készült megrohamozni a stadiont, miközben a törvényes jegytulajdonosok megpróbáltak távozni.

Hála Istennek, hogy Anglia veszített… Ha nyertek volna, ki kellett volna nyitni az ajtókat, hogy kiengedjék az embereket, és megrohamozták volna a stadiont

– mondta a Sportpályák Biztonsági Hatóságának egy hivatalnoka a The National cikke szerint. Míg az FA egyik tisztviselője felidézte, hogy az emberek “zombiként” álltak és még a meccset sem nézték a telefonjukon, miközben arra vártak, hogy bejussanak.

A jegy nélküli személyek felülvizsgálata során megállapították, hogy a huligánok a mozgáskorlátozottak számára fenntartott kapukon és a vészkijárati tűzgátló ajtókon jutottak be, ami “veszélyeztette a törvényes szurkolók és a személyzet életét”.

A szabálysértések a kezdőrúgás előtti 90 perctől egészen a büntetőpárbajig tartottak, és különösen a fogyatékkal élő szurkolókat érintették. Egy személy még stewardnak is kiadta magát és kvázi elrabolt egy kerekesszékes, fogyatékkal élő gyermeket, elválasztva őt az apjától, hogy bejusson a stadionba.

Szemtanúk szerint az alkohol mellett a kokain használata is széles körben elterjedt volt és a kábítószert “szem előtt” fogyasztották a rendbontó drukkerek.

Egyértelmű, hogy közel álltunk ahhoz, hogy néhány, de akár sok néző is életveszélyes sérülést szenvedjen. Aggodalomra ad okot, hogy ez bárhol megtörténhet a 21. századi Nagy-Britanniában.

Az, hogy ez a nemzeti stadionunkban történt, méghozzá az elmúlt 55 év legnagyobb futballmérkőzésének napján, nemzeti szégyen – nyilatkozta Louise Casey.

Casey számos változtatást javasol, hogy megelőzze az ehhez hasonló esetek megismétlődését. Ezek a javaslatok:

– A hatóságok felhatalmazása arra, hogy szigorúbban lépjenek fel a mérkőzéseken és a stadionok környékén az alkoholt, kábítószert, fáklyákat és füstbombákat használó, valamint a stadionokba jegy nélkül belépő szurkolókkal szemben

– A labdarúgó-szövetség (FA) kampánya, amely “a szurkolói magatartással kapcsolatos hozzáállás megváltoztatását” kívánja kikényszeríteni

– Jobb kommunikáció a mérkőzéseket felügyelő szervek és a stadionba érkező szurkolók között

– A “nemzeti jelentőségű” labdarúgó-mérkőzések új kategóriába sorolása, hogy a szervezők tudatában legyenek az ilyen nagyszabású események egyedi kihívásainak

Mint ismeretes, az UEFA már szankcionálta Angliát és az FA-t a rendbontásokkal kapcsolatban, az angolokat 100 ezer eurós pénzbírsággal sújtotta és a következő hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésüket zárt kapuk mögött kell megrendezniük.

Összehasonlításképpen az Európa-bajnokságon történtek miatt a Magyar Labdarúgó Szövetséget még az Eb alatt három zártkapus meccsel és 100 ezer eurós pénzbírsággal büntette az UEFA. A retorziót később két zártkapus mérkőzésre mérsékelték, ebből az egyiket két évre felfüggesztették.