A brit The Guardian erősorrendet állított fel az Európa-bajnokságon szereplő válogatottak eddigi szereplése alapján. A csoportkört követően nyilván a 16 továbbjutó együttes vezeti a listát, közülük is Olaszországot látta eddig a legjobbnak a szigetországi lap.

Roberto Mancini együttese a mieinkkel egy csoportban szereplő Franciaországot, illetve Belgiumot előzi meg a képzeletbeli dobogón, a legjobb tízbe pedig Hollandia, Portugália (ugyancsak magyar csoportellenfél volt), Dánia, Németország (szintén a közvetlen riválisunk volt), Anglia, Spanyolország és Horvátország fért be.

A számunkra igazán érdekes az összeállításban viszont az, hogy a Marco Rossi vezette magyar válogatottat látta a legjobbnak a Guardian a már kiesett együtesek közül.

Mint ismeretes, a mieink nyeretlenül zárták a csoportkört és negyedik helyen végeztek az F-csoportban, de a franciák és a németek elleni döntetlennel, valamint a Portugália elleni helytállással komoly elismerést vívtak ki maguknak.  Ennek szól az összesített 17. helyünk és erről árulkodik a britek írása is:

A legkegyetlenebb Eb-kiesés volt az övék. Magyarország hat percre (és némi hosszabbításra) állt attól, hogy továbbjusson a halálcsoportból, de aztán Leon Goretzka betalált Münchenben, így a magyarok végül ott végeztek, ahová mindenki várta őket: az utolsó helyen. Ugyanakkor Portugáliát is döntetlenen tartották 84 percig, majd ikszeltek a franciákkal és a németekkel is

– írja a cikk, majd idézi Rossit is: “Nagyon büszke vagyok a csapatomra és arra is, hogy ennek a válogatottnak az edzője lehetek. Csalódottak vagyunk, mert közel jártunk a célunkhoz”.

Így hiába nyert például meccset a csoportkörben Finnország vagy Szlovákia, egyik – már kiesett – együttes sem tudott elénk kerülni a brit lapnál. De mögöttünk áll az egész torna talán legnagyobb csalódását okozó Lengyelország is.

A The Guardian Eb-erősorrendje:

1. Olaszország

2. Franciaország*

3. Belgium

4. Hollandia

5. Portugália*

6. Dánia

7. Németország*

8. Anglia

9. Spanyolország

10. Horvátország

17. MAGYARORSZÁG

18. Finnország

19. Skócia

20. Szlovákia

21. Lengyelország

22. Észak-Macedónia

23. Oroszország

24. Törökország

* = csoportellenfeleink

Foci Eb: A szemtelen magyar válogatott megvadult és fénysebességre kapcsolt, a szurkolóink meg provokáltak – német lapszemle