A csakfoci.hu hétfőn írta meg a szombathelyi forgatókönyvet, azaz Horváth Ferenc lesz a Haladás új vezetőedzője – Michal Hippet váltja a kispadon -, de akkor azt is jeleztük, hogy a szakember csak csütörtökön veszi át új klubja irányítását. Ezt időközben hivatalosan is bejelentette a szombathelyi klub.

Szerdán arról is beszámoltunk, hogy a balmazújvárosi klubnak közel két hónapos elmaradása van az ő és a stábja irányába, így tud a szakvezető a munkatársaival viszonylag egyszerűen a Haladáshoz szerződni. A 45 éves szakember nyilatkozatában megerősítette mindezeket, és ahogy reggel írtuk, szerdán el is köszönt eddigi csapatától.

Horváth győzelemmel búcsúzott a Balmazújvárostól, miután szerda este 1-0-ra legyőzték a Monort az NB II 9. játéknapján. A találkozó után a Balmazújváros Televíziónak nyilatkozott a történtekről.

– Sajnos úgy néz ki, hogy igen ebben a formában nem tudom itt folytatni Balmazújvároson. Nagyon jól éreztem magam itt, nagyon szeretem a játékosokat és rendkívül kedvelem azokat az embereket, akik a mérkőzésre kijárnak – kezdte Horváth Ferenc.

Minden mérkőzés egy élmény volt, amit itt hazai környezetben töltöttem el, de sajnos úgy érzem, a feltételek nem adottak ahhoz, hogy itt egy komolyabb NB II-es csapatot vezessünk. Azt gondolom, amióta a klubnak más vezetése van, azóta semmi sem biztos a klubnál, én pedig nem szeretnék úgy dolgozni, hogy a bizonytalanságba vigyem a játékosokat.

Ez az a pillanat, amikor emelt fővel tudok elköszöni. el. Nagyon sok lehetőséget kapott az új vezetés arra, hogy ezt a csapatot rendbe tegye, de nem élt vele. Nagyon sajnálom, hogy Balmazújvárosnak nincs szüksége a futballra, vagyis legalábbis erre a szakmai munkára, amit mi képviselünk. Nagyon bízom abban, lesznek olyanok, akik tudnak tenni annak érdekében, hogy továbbműködjön ez a klub, és remélem, hogy be tudják fejezni ezt a bajnokságot.

Amikor a szakvezető a balmazújvárosi klubról és játékosokról kezdett nyilatkozni, a könnyeivel küszködött, ahogy az alábbi videóban is látható

Horváth Ferenc elismerte azt is, amiről szerdán beszámoltunk, pénzügyi nehézségek és elmaradások merültek fel az együttesnél, és ez is befolyásolta a döntésének meghozatalában.

– Volt egy választás, amely után a vezetés megváltozott a klubon belül. Akik tavaly itt voltak, ők próbálnak dolgozni a klubnál, de az önkormányzat nem nagyon segít.

Semmilyen ígéretet nem kaptam arra, hogy ez a klub így tovább tud működni ugyanazokkal a feltételekkel. A saját szerződésem sem működik tovább ugyanazokkal a feltételekkel, hiszen lassan két hónapja nem kaptam fizetést, és vannak egyéb más problémák is.

Nagyon bízom abban, hogy az önkormányzat, vagy azok, akik felelősek ezért a klubért – és itt kihangsúlyoznám, nem Tiba úrról van szó – hanem inkább azokról, akik most ezért tehetnek, a jövőben tesznek is. Nem hiszem, hogy nekem kellett volna beszélnem is valakivel itt.

Van egy szerződésem, amiben a foglaltak nem teljesültek, és ígéretet sem kaptam arra, hogy ezek a jövőben teljesülni fognak. Talán itt egy ígéret is elég lett volna ahhoz, hogy ez a történet továbbtartson, de azt mondták – a mi részünk, a stáb – nem illik bele ebbe az NB II-es képbe.

A szakember kitért arra is, hogyan tudott mindezek tükrében a munkájára összpontosítani.

– Nagyon szeretem ezeket a játékosokat, borzasztóan szeretem ezt a közeget, nagyon jól érzem magam. Nagyon sok gyerekem van, és nagyon messze vagyunk az otthonunktól. El tudtam volna képzelni itt egy sokkal hosszabb együttműködést. Viszont azt gondolom, hogy a dolgokat tekintve bizonytalan minden. Nagyon bízom abban, hogy a játékosok része rendezve lesz, és ha az kell ahhoz, hogy a klub továbbműködjön – a mi részünk ne legyen benne ebben a csomagban –, azt felvállaljuk, és akkor mi ebből kiszállunk, és próbálják úgy továbbvinni a dolgokat, ahogy ők szeretnék.

A csapat így búcsúzott edzőjétől, a levegőbe dobálták őt

A szurkolók pedig így köszöntek el Horváthtól

A Balmazújvároson eltöltött időszakát így összegezte.

– Nagyon sokat kaptam Balmazújvároson. Ez a csapat visszaadta a hitemet a futballba. Volt egy olyan NB I-es csapat, ami szerintem az ember életében egyszer adatik meg, hogy ilyen játékosokkal dolgozzon.

Lehet, hogy nem ez életem legjobb helye, és lehet, nem ez az a hely, ahol életemben a legtöbb pénzt kerestem, de ez az a hely, ahol a legtöbbet kaptam.

Most is nagyon nehéz volt feldolgozni az NB I-es kiesést, és hazudnék, hogy túl vagyok azon amilyen körülmények között ez a csapat kiesett az élvonalból. A mai nap (szerda – szerk.) ugyanolyan fájó. Azt tudni kell, hogy a játékosok tovább fognak dolgozni, ha nem velem, akkor mással.

 

Minden búcsú nagyon nehéz főleg egy olyannak, aminek nem biztos, hogy el kellett volna jönnie. Természetesen nem akarom magam felmenteni, én is benne vagyok ebben a meghozott döntésben. Nem azt mondtam, hogy engem innen elküldtek, de azt jelezték, hogy ez így nem nagyon fog menni.

 

FRISSÍTÉS: A csakfoci.hu hétfőn közölt hírének megfelelően kinevezték Horváth Ferencet a Haladás vezetőedzőjének, valamint a csütörtöki értesüléseinknek megfelelően a stábja is vele tart Szombathelyre. “Horváth Ferenccel a bajnokság végéig kötöttünk szerződést. Mivel a csapat az utolsó helyen áll a tabellán, nem is lehet más célunk, mint, hogy bentmaradjunk a bajnokságban. Bízunk bent, új edzőnkkel a cél teljesíthető. Horváth Ferenccel együtt érkezik Szamosi Tamás másodedző és Borsos Vilmos kapusedző. Így a korábbi másodedző, Pinte Attila mellett Jakab Csaba kapusedző is távozik – további változás nincs a szakmai stábban.” – mondta a haladas.hu-nak Tóth Miklós ügyvezető igazgató.