A Balmazújváros jelenlegi anyagi és szakmai hátterét nézve, melyik csapat állt közelebb a realitásokhoz, az amelyik az előző szezonban az NB I-ben szerepelt vagy a mostani, amely az NB II-ben a bennmaradásért küzd?

Mindkettő reális. Az NB I-ben a mostaninál nagyobb költségvetésből gazdálkodtunk, erősebb kerettel rendelkeztünk. Azóta jelentősen megcsappantak a bevételeink, és érthető okok miatt a csapat sem képvisel olyan játékerőt, mint a tavalyi. Meggyőződésem egyébként, ha a meghatározó magyar játékosainkat sikerült volna megtartani, most a feljutásért harcolnánk – mondta a csakfoci.hu-nak Tiba István, az utánpótlásklub elnöke.

Ehhez képest elég komoly mélyrepülésbe kezdett a csapat. Mi ennek a fő oka?

Mindaddig, amíg egy olyan városvezető volt Balmazújváros élén, aki szerette a sportot, jól működött a futballklub,

sajnos a mostani polgármester utálja a sportot, ami jól látszik a döntésein. Nem lenne ezzel különösebb gond, ha ezt nyíltan felvállalná a jelenlegi vezetés és egy forintért átadná az egyesületet.

Nem értem egyébként az ellenségeskedést, hiszen a futballcsapat a város legjobb reklámhordozója volt az NB I-ben. Az emberek nagy része ugyanis ekkor tudta meg, hogy hol van Balmazújváros, nem beszélve arról, hogy a csapat révén az elmúlt években több mint 3 milliárd forintos sportfejlesztés valósult meg a városban. Van termálfürdőnk, szállodánk, sportcsarnokunk, futballpályáink, egy emberi léptékű stadionunk, amely mind bevételt hoz a városnak. Meggyőződésem, hogy a futball terén az ország 10-15 legjobb infrastruktúrájú klub közé tartozunk, ami egy ilyen kis város esetében, mint amilyen a miénk, hatalmas dolog.

Az önkormányzat részéről van arra hajlandóság, hogy eladja a klubot?

Egyelőre arra van hajlandóság, hogy tönkretegye és a sajtóban lejárassa a saját csapatát. Mindig csak negatív színben feltüntetni a saját cégemet, nem biztos, hogy jó tulajdonosi hozzáállás.

Ebben a helyzetben igencsak mazochistának kellene lennie annak a gazdasági társaságnak, amely jelen pillanatban beszállna a balmazújvárosi futballba.

Az önkormányzat a klub költségvetésének hány százalékát állja?

Egyelőre semmit nem kapunk az önkormányzattól, erre az évre nincs elfogadott költségvetésünk. Ősszel mindent elkövetett a városvezetés, hogy teljesen ellehetetlenítse a klubot, nem titok, hogy több esetben késtek a fizetések, de túltettük magunkat a nehézségeken és ma már nem tartozunk senkinek.

Pár nappal ezelőtt az Indexen megjelent cikk szerint a bedőlés szélén áll a klub és 377 millió forint támogatást kér az önkormányzattól.

Ez annak a lejáratásnak a része, amit már korábban említettem. A klub ügyvezetőjének kutya kötelessége egy üzleti tervet leadnia a tulajdonosnak, jelen helyzetben az önkormányzatnak. Az már a városvezetés dolga, hogy ezt elfogadja vagy sem. Ha idén is megkapnánk a korábbi 50 millió forintos támogatást, akkor a tao-s bevételeknek, a MLSZ-támogatásoknak köszönhetően rendben lennénk. Persze ez nem azt jelenti, hogy dúskálnánk a javakban, hiszen az NB II-es mezőnyt nézve a negyedik, ötödik legkisebb költségvetéssel rendelkezünk. Ebből adódóan a játékosok bérei is jóval kisebbek, mint az NB I-ben voltak, a tavalyi fizetéseknek a felét sem éri el.

 

 

Az elmúlt időszakban több játékos lakhatása is veszélybe került, mivel vissza kellett adniuk az önkormányzati lakásokat. Azóta megoldódott ez a probléma?

Ebben az ügyben is úgy voltunk feltüntetve a sajtóban, mintha a játékosaink kivételezett helyzetben lettek volna. A futballistáink ugyanolyan összegért bérelték ezeket a lakásokat, mint a védőnő vagy a pedagógus.

Viszont egy védőnő aligha keres annyit, mint egy profi futballista.

Ebben téved. Nálunk most az NB II-ben nagyságrendileg ugyanannyit keresnek a játékosok, mint a védőnők.

A legfontosabb azonban az, hogy megoldottuk a problémát, találtunk megfelelő lakásokat a városban. Az önkormányzat egyébként „nagylelkűen” felajánlotta a Pötyi Szállót ezeknek a játékosoknak, ami tulajdonképpen egy kollégium. Azt azonban nem várhattuk el, hogy a futballistáink négyágyas szobákban lakjanak a barátnőikkel.

A sok probléma és az önkormányzattal való harc közepette a csapat jelenleg kiesőhelyen áll az NB II-ben. Jelen helyzetben valószínűleg létkérdés a másodosztályban való bennmaradás.

Ebben egyetértek. Három okot is tudok mondani. A városban imádják a futballt, semmilyen rendezvény nem mozgat meg annyi embert, mint egy labdarúgó mérkőzés. Másodsorban, az utánpótlásunk országos szinten is a legjobbak között van. Az NB I-be való feljutást követően rengeteg gyerek akart nálunk focizni, jelenleg 350 fiatallal foglalkozunk, akik testközelből láthatják, hogy kemény munkával hová juthatnak el.

Egy NB III-as szereplés már kevésbé lenne motiváló tényező számukra, így teljesen szétesne az utánpótlásunk.

A harmadik pedig az infrastruktúra, amely messze nem harmadosztályú. Amit az elmúlt években közösen felépítettünk, kár lenne veszni hagyni. Arról már nem beszélve, hogy olyan játékosokat adtunk az NB I-nek, mint Sigér, Arabuli, Vajda, Tamás, Habovda vagy éppen Rus. Ha nincs az NB I-es szereplésünk, akkor ma aligha lenne a Ferencváros alapembere Sigér Dávid.

Ezen játékosok távozása után volt bevétele a klubnak?

Mivel újoncok voltunk és senki nem lehetett biztos a bennmaradásban, rövid távú szerződéseket kötöttünk, ami azt jelenti, hogy a kiesést követően a játékosaink jelentős részének lejárt a kontraktusa. Egyedül Rus Adrián játékjogát tudtuk átigazolási díj fejében értékesíteni.

Állítólag van olyan forgatókönyv, mely szerint Szima Gábor nyújtana segítő kezet a Balmaznak. Ennek van realitása?

Hallottam róla, de minket még nem keresett senki ezzel kapcsolatban. Bárkivel leülünk tárgyalni, nekünk nem derogálna, ha a Debrecen fiókcsapata lennénk, csak az a fontos, hogy megmaradjon a futball a városban.

A klub gazdasági háttere enyhén szólva sem ideális. Szakmailag mi a helyzet?

Ott sokkal jobban állunk. Horváth Ferenccel vágtunk neki az NB II-nek, de mivel az önkormányzat nem folyósította a klub részére a működéshez elengedhetetlen támogatást, nem tudtuk őt fizetni, így ingyen távozhatott. Ő Bekő Balázst javasolta utódjának, aki sajnos nem vált be. Nem tudott rendet tartani a hétköznapokban, ami hétvégén a bajnoki mérkőzéseken is meglátszott.

Toni Golem kinevezése sokakat meglepett. Egyrészt eddig csak fiatal, magyar edzőkkel dolgoztak, másrészt itthon nem igazán ismert a horvát szakember.

Pár éve, amikor szintén kiesőhelyen álltunk az NB II-ben, hoztam hat horvát játékost, akik olyan mentalitással rendelkeztek, ami átragadt a magyarokra is, és bennmaradtunk. Most külföldieket nem igazolhatunk, de beajánlották a horvát fiatalembert edzőnek, aki az első beszélgetésünk alkalmával meggyőzött. Eddig maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, újra olyan a hangulat, a munkamorál a csapaton belül, mint amilyen Feczkó Tamásnál vagy Horváth Ferencnél volt. Látszik rajta, hogy nagyon akar bizonyítani, azonnal elfogadta a feltételeinket, ami azt jelenti, csak akkor fogja megkapni a teljes fizetését, ha benntartja a csapatot a másodosztályban. Ilyen kikötésekkel nem nagyon szoktak szerződni a hazai játékosok és edzők sem.

Mi lesz, ha kiesik a csapat?

Maximálisan bízom a bennmaradásban, hiszen megfelelően motivált a csapat, amely remek kezekben van. Nincs azonban B-terv, ha kiesünk, akkor mindennek vége és jó időre megszűnik a profi futball Balmazújvárosban.

PRIVACSEK ANDRÁS