A modern futballban tartja magát a vélekedés, hogy egy bajnokságot legkönnyebb az átigazolási időszakban megnyerni, és ugyanott lehet legegyszerűbben el is veszíteni. Ugyanez igaz nyilván a kiesés és bentmaradás kérdésére is. A csakfoci.hu mostantól rendhagyó tabellát vezet arról, hogy miként áll ez a furcsa holtszezonbeli küzdelem a csapatok között.

A táblázat/erősorrend persze csak a bajnoki rajtig él majd, onnan a feje tetejére is fordulhat, amikor kiderül, hogy egy papíron jónak tűnő igazolás “besül”, vagy egy most értéktelenebbnek tűnő aláírás mégis aranyat ér. Tabellánkat minden átigazolási hír után frissítjük majd.

Hogyan osztályozunk?

A pontozás módja a következő: minden igazolást 0 és 5 pont között értékelünk, a következő paraméterek szerint:

0: Ezt ki, és hogy találta ki?

1: Meglepő húzás, ennél azért vannak jobb opciók a piacon. A létszámnak mindenesetre jót tesz…

2: Talán bejöhet, de több a kockázat, mint a most látható nyereség.

2.5: Ez a jövő igazolása inkább, de van benne ráció

3: Mi is leigazoltuk volna, hozzátesz a jelenlegi brigádhoz

3.5: Külföldi válogatott, elvileg erősítést kell jelentsen

4: Mindenképpen erősítés, a vetélytársak sápadhatnak

5: Gratulálunk, és nem is értjük, hogy sikerült megszerezni!

Ezek után nézzük az NB I-es csapatok átigazolási  eddigi bejelentett igazolásait: (a klubokat ABC-sorrendbe rendeztük):

Az átigazolási tabella jelenlegi állása:

1. DVTK – 21 pont (átlag játékosokra osztva: 2.625 pont)

2. Bp. Honvéd – 11 pont (átlag játékosokra osztva: 2.75 pont) és Kisvárda – 11 pont (átlag játékosokra osztva: 2.75 pont)

4. Ferencváros 9 pont (átlag játékosokra osztva: 3 pont

5. Mezőkövesd – 7 pont (átlag játékosokra osztva 2.33 pont)

6. MTK – 6.5 pont (átlag játékosokra osztva 3.25 pont)

7. MOL Fehérvár – 5 pont (átlag játékosokra osztva 2.5 pont)

8. ZTE – 5 pont (átlag játékosokra osztva 1.66 pont)

9. Puskás Akadémia 2.5 pont

10. Budafok 2 pont


Budafok

Csonka András 2 – Kölcsönben érkezett a Ferencvárostól az utánpótlás-válogatott középpályás, aki ősszel csupán egy MK-meccsen játszott az első csapatban, bajnokikon csak az NB III-as tartalékoknál szerepelt. Ha azonban újra felveszi az NB I-es tempót, erősítés lehet a következő fél évre a budafokiaknak.

Bp. Honvéd

Lukas Klemenz 2 – A Wisla Krakkó közel kétméteres lengyel-német hátvédje. Decemberben volt ugyan egy meccse, de előtte szeptember 13-án játszott utoljára 90 percet. Akkor egy öngólt szerzett, ezzel kijátszotta magát a kezdőből, így komoly meccshiánnyal rendelkezik. A szezonban 4 meccse van egy középcsapatban. Mellette szól viszont, hogy a sérülések miatt hiányposztra jött.

Nir Bardea 3 – Az első téli légiós-igazolás is azonnal bevethető rutinjának és múltjának köszönhetően. Az izraeli-román bekk jó felépítésével fizikailag is sokat dobhat a kispestiek védekezésén.

Nagy Dominik 3 – A külföldről hazatérő magyar válogatott középpályás nagy segítségére lehet a kispestieknek, ha képességei szerint játszik majd. Ugyanakkor a 25 éves játékos nyár óta nem léphetett pályára, így biztos kell majd neki egy idő a formába lendüléshez.

Bőle Lukács 3 – Bár az őszt kihagyta, de a ZTE tavalyi bentmaradásához sokat hozzátett, azaz bizonyította, hogy képes dobni egy csapaton.

DVTK

Goran Milović (NK Olimpija) 3 – Komoly tapasztalattal bíró, harcedzett játékos, aki folyamatosan játszik csapataiban. Segítségére lehet a vészhelyzetben lévő DVTK-nak.

Marko Malenica (Eszék) 3 – Egy ideje nincs meccse, de ez kapusként gyakran benne van. Korábban viszont nemzetközi szinten is komolyan letette a névjegyét.

Artur Pikk (KuPS) 3.5 – Észt válogatott, folyamatosan játékban van, a DVTK bal oldalán versenyhelyzetet biztosan teremt.

Diego Zivulic (Slask Wroclaw) 3 – Jobb csapatból és talán jobb bajnokságból is érkezik, állandó kezdő volt, így nagy eséllyel Diósgyőrben is meghatározó lehet.

Alen Grgic (Eszék) 2 – A DVTK ötödik téli igazolása a védelem és a középpálya jobb oldalán is bevethető, azaz nem csak egy poszton jelenthet erősítést a borsodiaknak. Ugyanakkor sem az őszi szezonban (4 meccs/1 gól), sem az előző idényben nem kapott igazán sok lehetőséget az eszékieknél, így kérdés, mennyire lesz „éles” és azonnal bevethető.

Vinko Soldo 2.5 (Dinamo Zagreb) – A 22 éves védő az őszt végigjátszotta kölcsönjátékosként a horvát első osztályú Slaven Belupóban, előtte pedig a horvát utánpótlás-válogatottakat is végigjárta, ami nem rossz referencia lehet.

Asmir Suljic (Maccabi Petah Tikva) 2.5 – A villámgyors szélső jól ismeri a magyar viszonyokat, hiszen korábban a Vidiben és az Újpestnél is megfordult, így akár elég hamar beilleszkedhet, ebben az esetben pedig sok gondot okozhat az ellenfél védőinek. Ősszel 14 meccsen játszott Izraelben, 9-szer kezdőként és 1 gólpasszt jegyzett.

Luka Marin (Eszék II) 1.5 – A horvát élvonalban egyelőre nem szerzett túl nagy tapasztalatot, az elmúlt években csupán 8 alkalommal játszott az Eszék színeiben az első osztályban, az elmúlt fél évben azonban játékban volt a magyartól talán valamivel gyengébbnek mondható szlovén bajnokságban.

Ferencváros

Henry Wingo (Molde) 4 – Az Európa Ligában menetelő, még továbbra is versenyben lévő Molde csapatától érkezett, és mivel a mostani szezonban 3 BL-selejtezőn és 5 EL-csoportmeccsen is játszott, így nemzetközi tapasztalatra is szert tett már. Úgy tűnik, komoly posztriválist kapott Lovrencsics Gergő.

Gera Dániel (MTK Budapest) 2.5 – A magyar mezőny egyik legjobb mentalitású támadója, aki végre kijött a sérüléshullámból, ha lesz türelme, és iránta is lesz türelem beválhat.

Katona Máté (MTK Budapest) 2.5 – Talán a legsokoldalúbb fiatal magyar játékos, akiről sokat elmond, hogy sérülten is megvette a Fradi, Ő tényleg a jövő igazolása lehet.

Kisvárda

Lazar Cirkovic 2 – A Partizan Belgrád korábbi kétszeres bajnok hátvédje. Legutóbb júniusban lépett pályára tétmeccsen, mivel augusztus óta szabadon igazolható, így valószínűleg idő kell még neki, mire újra felveszi a meccsritmust.

Janisz Karabeljov (Slavia Szófia) 3.5 – Bolgár válogatott, ami akkor is minőséget mutat, ha éppen mostanában nem is megy nekik annyira.

Ötvös Bence (Nyíregyháza) 2.5 – Az NB II-ben remek meccsei voltak, valószínű mások is szívesen látták volna, így a várdaiak valószínű hamarabb ébredtek a vetélytársaknál.

Matheus Leoni (Arda Kardzhali) 3 – Már nem fiatal, de pár jó éve még lehet, folyamatosan kezdőként játszott az elmúlt években.

Mezőkövesd

Jakub Vojtus 2 – A román bajnoki címvédő CFR-től szerződött a borsodiakhoz. Bár jó csapatból jött, de 11 mérkőzés óta nem lőtt gólt, Pintérnek ennek ellenére ő kellett, sokkal többet kell mutatnia itt, mint eddig, hogy indokolt legyen a szerződtetése. Jellemzően a jobb idényeiben másodosztályban játszott (Lengyelország), a legfőbb helyeken nem rúgott 3 vagy annál több gólt. Ahol igen, azok zömében másodosztályú klubok voltak.

Martin Chrien (Benfica B) 2 – Ugyan van 19 perce a Benficában, de jobbára a második csapatban játszott, néha ott sem. Lutrinak tűnik.

Nodar Kavtaradze (Dinamo Tbilisi) 3 – Gólerős középpályás, pont olyan, mint amilyet minden edző keres, játékban is van. Mindenki bevállalta volna, főleg ingyen.

MOL Fehérvár

Dárdai Palkó (Hertha) 2.5 – Sokakat meglepett a kis Dárdai “hazatérése”, jó hírét bizonyíthatja, ha rendszeres lehetőséget kap majd.

Tordai Árpád (FC Viitorul-kölcsönbe) 2.5 – Kiegészítő ember volt eddigi csapatában is, de az a kategória, aki megfelelő pótlást jelenthet vészhelyzetben.

MTK

Varga Roland (Ferencváros) 3 – Nem az MTK-modellt erősíti, de visszatért oda, ahonnan indult, tele motivációval. Eb-keretbe akar kerülni, emiatt is “dobhat” egy komoly tavaszi szezont.

Nikolai Alho (HJK) 3.5 – Komoly nemzetközi tapasztalat, válogatottban és nemzetközi kupákban, még jó korban is van. Vezéregyéniség, hiszen csapatkapitány volt a finn rekordbajnoknál, és szabadon igazolható is volt.

Puskás Akadémia

Kártik Bálint (Nyíregyháza) 2.5 – Láthatóan hosszabb távú befektetésről van szó, hiszen egyből tovább is passzolták Csákvárra kölcsön.

ZTE

Szalay Szabolcs (Haladás) 2 – A legnagyobb rivális, a Haladás mezét cserélte le a zalaiakéra. A 18 éves, utánpótlás-válogatott szélső inkább a jövő embere még, de mivel fiatal kora ellenére már van tapasztalata a profi mezőnyben (21 NB II-es meccs is áll a háta mögött), akár a tavaszi idényben is a kék-fehérek segítségére lehet majd a tehetség kiegészítőemberként.

Futács Márkó (MOL Fehérvár) 2 – Normális esetben szinte bármelyik csapatnak erősítést jelentene a remek felépítésű magyar támadó. De mivel legutóbb júniusban, épp a ZTE ellen játszhatott az NB I-ben, azóta pedig parkolópályára került és az NB III-as fehérvári csapatban is csak kétszer léphetett pályára, Futács egyelőre picit zsákbamacska-igazolásnak tűnik. Ezért is köthetett vele szerződést egyelőre csak az idény végéig a zalai gárda.

Kálnoki-Kis Dávid (Bp. Honvéd) 1 – Ősszel egy percet sem játszott, az utolsó érvényes 90 perce márciusi.

Közel három év pokol után távozhat a magyar légiós – hazai átigazolási hírek